Da. Utjecaj najjace gradjanske udruge u HR. Izborili su se za svoja prava. Ocito ne traze se papiri, a pokriveno koncesijom na loviste.pajdec wrote:Jasno mi je sad, a zanima me jel neko ima iskustva kako to izgleda u praksi. Lovacka udruga koja je lovozakupnik odredi da ce tu i tu biti lovačko strelište i to je to? Nigdje se ne spominju nikakvi papiri, odobrenja, pečati, zapisnici.jolly wrote:
Clanak 80, ovog zakona.
Znaci clanak 78 definira uvjete za streljane i mjesta za vjezbe i privremena strelista
Clanak 80, radi iznimku za "lovacka strelista", a to lovackim drustvima daje dosta slobode da na svome lovistu oforme mjesto za trening ili upucavanje.
Procitaj u cjelosti clanke 78, 79, 80.
Volia bi znati jer trenutno nigdje u svojoj blizini ne mogu rekreativno pucati iz oružja, pa možda stupiti u kontakt s nekom od lovačkih udruga pa da vidim sto se po tom pitanju može napraviti
Pitaj lokalno drustvo ako to ima.
Medjutim, vanjske gradjane vjerojatno nece uzeti na treninge, jer onda moraju ispunjavati uvjete "kao za mjesta za vjezbe gadjanja". (clanak 80, stavak 2 zakona) To onda implicira papirologiju
Koliko cesto, oni to rade?
Vecina dobro vodjenih drustava obicno na pocetku sezone provjeri karabine. Losije vodjena drustva, bas i ne provjeravaju karabine - i to onda ostaje na savjesti pojedinca.
A u najboljem slucaju, sve se svodi na nula do max 2 ili tri gadjanja godisnje, tesko da ces moci bas "svaki vikend" trenirati.
U mojem bivsem, i sadasnjem LD, ne pamtim da je ikad bilo organizirano provjera karabina pred sezonu. (i za to ne postoji zakonska obaveza)
U ni jednom lovu u gostima, ili komercijalno kod nas u HR - nikad me niko nije pitao da provjerim karabin.
Tako je kod nas.
Jedino u Africi, pred lov obavezna je provjera puske. Ali tamo se ranjena divljac plati u punoj cijeni, a kod nas je ranjvanje tabu tema po drustvima.