sjekira wrote:
Subsonic streljivo i ima i nema veze sa prigušivačima.. Prigušivač vani je sredstvo za zaštitu sluha, a ne sredstvo za biti holivudski tih.. ideja prigušivača u lovu i sportu je da granica buke bude ispod 140 dB koji oštećuju sluh.. ne da se bude "ne čujan"..
Tako npr 308 sa prigušivačem zadržava balistička svojstva, a čuje se glasnije od pneumatske bušilice.. kao i 223. dakle nekih 135 dB je prilično glasno i zato bi ih se trebalo što prije legalizirati kao u ostatku EU.
.
Ideja iza tvrdnje da se spusti buka radi zastite sluha je tocna. i ne samo to, ovo je zaista znastvena cinjenica jer se tocno zna koja buka ostecuje sluh.
Primjena u praksi moze biti i drugacija.
Kazu mi trgovci kad im se pojavi subsonicna municija 308, da sve pokupuju slovenski lovci, i to je bilo prije donosenja ovog zakona.
Zasto postoji potraznja za subsonic streljivom?
sjekira wrote:
Manje buke više streljana. Zbog "buke" su na traženje stanara prije koju godinu i zatvorili streljanu u Karlovcu.
Zbog buke su zatvorena streljana u Karlovcu, i u Mocire u zadru.
Mocire su kasnije otvorene sa dozvolom za mali kalibar. Sta je s Karlovcem ne znam. Na gradskoj streljani sam bio na natjecanju iz VK pistolja pred 2 godine, a znam da su je zatvarali, pa otvarali prije, koja je sad situacija ne znam.
E, sad, nek se prigusivac dozvoli zakonski, da uzmemo za primjer:
Da li ce se primjeniti na natjecanja u sportskom streljastvu? Hoce li ga uvrstiti u pravilnik? Da li je to onda rjesenje za otvaranje gradskih streljana?
https://www.issf-sports.org/getfile.asp ... -Rules.pdf
Ovo je medjunarodni ISSF pravilnik, ne spominje se upotreba prigusivaca. (pogledati pravila za rifle 300 meters, to bi bila puska VK)
Da bi nas streljacki savez uveo prigusivac, mora ga prvo prihvatiti medjunarodni pravilnik. Inace nema smisla radi medjunarodnih natjecanja.
Znaci tesko bi ga bilo progurati kroz sportski pravilnik, a strijelci da malo treniraju malo sa prigusivacem, malo bez. To vjerojatno ne bi islo.
Znaci u streljastvu za sad ne vidim masovnost primjene prigusivaca.
Kad bi ga dozvolili, bila bi grupa ljudi koja ga korsti na streljani i grupa koja ga ne koristi.
Streljane koje gube dozvolu za rad, radi buke, i tako bi zatvarali radi ovih sto ga ne koriste. Ili bi prebacili dozvolu na mali kalibar.
Inace za prigusivac se mora reci:
1. Nije jeftin - kvalitetan ide i za preko 1000 eur.
2. ne moze se namontirati na svaku pusku. Narezivanje navoja, itd. trazi mozda intervenciju puskara.
3. Nije za sacmarice, iako se na yt nadje pojedinacni primjer prigusivaca za sacmaricu.
Sve ovo navedeno indicira da primjena nece nikad biti masovna. Nego pojedinacna.
Sve u svemu, bas kao i druga oprema koju imamo na izboru (za pusku) kao: bipodi, nosaci, nocne optike, dnevne optike, tronosci, i plinske kocnice - kad bi bio dozvoljen, prigusivac bi bio jedan od pomocne opreme, koji bi se ponekad mogao koristiti tu i tamo, ali svakako nije rjesenje za sve.
Lovci vole laganu, kratku pusku, pogotovu za pogonski lov. Jel bi onda nasarafili 30 - 40 cm, produzetka za cijev. samo tako? Mozda i bi, ali rusi koncept, kratke puske, spretne za po grmlju.
Dakle, jedan od komada opreme koji se moze koristiti u nekoj prilici i ne mora.