Previdio si bitnu činjenicu: izraelski Baraci prvo moraju u Izraelu biti rastepeni do zadnjeg šerafa i iz njih izvađena izraelska oprema, onda trebaju biti dopremljeni u SAD kako bi se napravila evaluacija, nužne izmjene, osnovni i napredni popravci i prepravci, tek onda ide produžavanje životnog vijeka, pa ugradnja američke opreme i avionike, modernizacija, testiranja između koraka more...to sve skupa ne može biti prije isporuke Gripena ili Rafale-a da se na glavu postave, a upitno je može li biti napravljeno i prije novih F-16.Lemi_O2 wrote:Paa i nije baš tako.Primjer su grci, kupili su 6 novih i kao donaciju "dobili" 12 rabljenih nakon kombiniranja. Rabljeni su dostupni u vrlo kratkom roku, odnosno maltene odmah. Treba vidjeti ritam isporuke novih F-16. Čekaonica je već poprilično puna. Nadalje, treba vidjeti točno koliko sati i ciklusa su skupili rabljeni Rafale koji nam se nude (avioni iz grčke šarže korišteni su i u Libiji) i koji nivo pregleda/ overhaula je napravljen. Sami akumulirani sati i ciklusi aviona nama i nisu najvažniji, jer osim peglanja našeg neba (školovanje, air policing, tu i tamo zajedničke vježbe i airshow) nećemo sudjelovati u borbenim djelovanjima po svijetu. Nitko to ne očekuje niti ne može tražiti od države sa jednom eskadrilom borbenih aviona. Primjera radi, minimalni nalet naših pilota je 60 sati (doduše nepotvrđen službeno koliko znam). Po NATO standardima, minimalni godišnji nalet da bi trebao biti bar 120 sati, da bi se uopće moglo govoriti o upotrebi aviona u borbenim djelovanjima.AR15 fan wrote:Samo što nije isto imati dvomotorac koji nosi 9 i pol tona naoružanja na sebi pa puta 12 ili jednomotorac koji nosi pet i pol tona naoružanja na sebi...to je skoro kao da imaš 24 jednomotornih... pa još ti jednomotorci nose i puno manje goriva jer su dosta manji, onda je tu još veća razlika. Iako je Rafale bolji od F-16, košta vjerovatno manje, novo je novo i nešto sa ''0'' sati naleta će letjeti duže nego nešto sa par tisuća sati naleta. Moje je predviđanje da bi 12 F-16 moglo ići za 1,1 milijardu eura a 12 Rafala za 1 milijardu eura. Ameri mogu složiti ''manje'' opreme i naoružanja na novi zrakoplov i pustiti za manje love, a Francuzi baš ne mogu počupati puno toga dolje i spustiti značajno cijenu kad je Rafale značajno skuplji u startu novi pošto je dvomotorac od F-16 koji je jednomotorac.
Samo me je strah...svi pišu da su Ameri dali ponudu za izraelske F-16...da ne bi bila kvaka u stilu...a mi smo itekako skloni tome...da se progura izraelski F-16 za ''male'' pare, proda magla da će opremanje koštati manje i biti povoljnije i brže od svih solucija...pa na kraju čekamo isto ili duže nego za nove, dobimo nešto iskorišteno i potkapacitirano za dugotrajnu upotrebi, platimo to skuplje od novoga ali ide u više troškova pa se zamaskira...
Pa da epilog bude 1,1 milijarda novi, 1 miilijarda Rafale, 900 milijuna Barak... uzmemo barak za 900 umjesto 500 milijuna, Izrael i Ameri omaste brk, Srbi ne dobiju narušavanje moći, Rusi zadovoljni, a mi s kantama koje ćemo plaćati i popravljati kao i Migove.
Što se tiče cijene novih, nije Rafale skuplji od F-16 zato što je dvomotorac.
Btw, kombinirani troškovi sata leta Rafale su ugrubo 18000$ , F-16 može ići od 10-ak do 22000$.
Manje kupiš, više platiš. Ista brojka se približno vrti za slovačkih 14, bugarskih 8 i naših 12 ako ih kupimo. Osobno i dalje mislim da je bolje uzeti novih 12 F-16, ali pod uvjetom da dok oni bude napravljeni bude dano na korištenje minimalno 3+1 Block 50/52+ zrakoplova za obuku, upoznavanje cijelog sustava na zemlji i u zraku, te kompenziranje za povlačenje MiGova kako već redom budu odlazili u mirovinu.