U odnosu na Saigu je nešto teži (zbog kundaka i šine). Drška i kundak su ergonomičniji, meni osobno je na Saigi kundak bio prekratak.
Mehanički ciljnici su daleko bolji i upotrebljiviji na TR3. Baš zbog njih, a možda i freefloat cijevi, oba strijelca su radila otprilike dvostruko manje grupe na TR3 nego na Saigi, s istim streljivom (obje puške su bile potpuno nove i nekorištene). Obojica smo pomalo u godinama, pa vid igra bitnu ulogu, prije 30g sam s M70 radio slične grupe kao sad s TR3, no s drugim streljivom.
Trzaj je manji na TR3 s tvorničkim kompenzatorom, a još se umanji zamjenskim modelima. Okidač je ravniji, no osim toga nisam primijetio razlike u okidanju.
Selektor se bez problema koristi kažiprstom ruke na dršci, iako je u startu pretvrd pa ga nije loše malo saviti da bude mekši.
TR3 dolazi s umetkom kroz koji idu plinovi na klip. Tvornički, radi se o samo jednoj rupi odnosno jednom mogućem položaju, pa taj umetak ne regulira baš ništa. Čak mi s čini mi da su išli vrlo ziheraški i da propušta previše plinova, pa i zatvarač prejako lupa u stražnjem položaju. Ovo je samo moj subjektivni dojam, nemam načina kako to testirati. Rupa na komori je cca 3.5mm, odoativno, dok je rupa na umetku promjera preko 5mm, što znači da uopće ništa ne radi

. No, začudilo bi me da se u budućnosti ne pojave zamjenski umeci, s jednom ili više rupa/položaja. Potencijal za to svakako postoji i time bi se puška mogla dodatno umiriti ili uskladiti sa streljivom koje koristimo ili dodatkom na cijevi.
Očito je da je TR3 pomalo bolji baš u svemu: ciljnici, ergonomija, mogućnost montaže dodataka, selektor, oblik okidača, potencijalna mogućnost regulacije količine plinova u budućnosti. Čak je i nešto kraći od Saige uz istu duljinu cijevu. Saiga ima prednost što je lakša. Vrijedi li više nego dvostruko novaca? Mislim da ipak ne. Uz red dot ili optički ciljnik vjerujem da bi se preciznost izjednačila. Saiga je donekle u slijepoj ulici što se tiče razvoja, ali na tržištu postoji puno dodataka uz koje se za manje novaca može dovesti vrlo blizu TR3, pa i prestići ga. Za TR3 ponuda je vrlo ograničena, ali gotovo svaki tjedan se nešto novo pojavi (nabavljam iz ruskih trgovina). Za TR3 sam se odlučio za Taktika Tula Kordon kompenzator koji je nevjerojatno dobro napravljen (za razliku od tri druga modela koje imam, nimalo ne klapara, montira se bez imalo problema i truda, finiš kao da je sa zapadnog oružja itd). Novi kundak s AK-19 je već rasprodan u Rusiji i zakasnio sam, čekam novu seriju (upitno je jer gotovo cijela proizvodnja ide za vojsku i vojni izvoz). I stražnji ciljnik mi se čini boljim na AK-19, nisam siguran može li ga se nabaviti zasebno. Vrlo je kratak, pa ne smeta toliko kod ugradnje optika i uvećanja za red dot. Sve u svemu, s TR3 bih pričekao do pojave novih serije jer je moguće da će dolaziti s novim, lakšim kundakom (ali to vjerojatno ovisi o tome kad će potrošiti zalihu starh kundaka

).
Moja najveća zamjerka TR3 je što nisu stavili dulji prednji rukohvat. A nema ni QD prihvat (ugradio sam Magpul RSA). Također, QD prihvat na kundaku prima isključivo ruski QD spoj remena, što je čisti inat (ne mogu si to drugačije objasniti). I kundak, iako liči na onaj M4, nije kompatibilan. To donekle razumijem jer je u njemu smještena šipka i pribor za čišćenje pa ajde.