Zakon o oružju nije jedini zakon koji se bavi zakonitosti posjedovanja oružja.. pada mi napamet.,... ne znam.. KAZNENI ZAKON!Barut wrote:Kaznene prijave?? Ne. Nisi u pravu.sjekira wrote:čl. 46 Zakona o oružju.. za to se pišu kaznene prijave
Članak 46. nije ni prekršajna, a kamoli kaznena odredba. Taj članak navodi da se isprave i oružje oduzimaju onima koji prestanu ispunjavati uvjete za držanje oružja, npr. zdravlje, nekažnjavanost, posjedovanje odgovarajućeg spremišta, opravdani razlog (lov, streljaštvo...) itd. Između ostalog, uvjet je i "neposjedovanje" spremnika kapaciteta većeg od 10/20 metaka. Dakle, dok god posjeduješ takav spremnik ne zadovoljavaš uvjet za držanje oružja. Ali to ne znači da je sam spremnik zakonom zabranjen. Da ilustriram na primjeru: oružje se oduzima ako se na primjer prestaneš baviti lovom, ali to ne znači da je sam prestanak bavljenja lovom zakonom zabranjen, ili čak kažnjiv.
To je upravo način na koji je zakonodavac odlučio implementirati EU direktivu 853. Ne na način da se spremnici zabrane, nego na način da se to uvrsti u uvjete za držanje oružja.
(ono što jeste zabranjeno je umetanje takvog spremnika u PA oružje jer se time to oružje svrstava u A kategoriju)
Sent from my iPad using Tapatalk Pro
ne znam članak kojeg zakona čitaš...
VII. ODUZIMANJE ORUŽJA, STRELJIVA I ISPRAVA O ORUŽJU
Članak 46.
(1) Nadležno tijelo rješenjem će oduzeti i ukinuti isprave o oružju te će oduzeti oružje i streljivo od osobe koja prestane ispunjavati neki od uvjeta iz članka 11. stavka 2. točaka 1., 3., 4. i 5. ovoga Zakona ili uvjet iz članka 11. stavka 3. točke 1. ovoga Zakona.
(2) Nadležno tijelo rješenjem će oduzeti i ukinuti isprave o oružju te će oduzeti oružje i streljivo od osobe u čijem posjedu nađe spremnik koji se može pričvrstiti na poluautomatsko ili repetirajuće vatreno oružje sa središnjom udarnom iglom i koji može primiti više od 20 naboja ili u slučaju dugog vatrenog oružja može primiti više od 10 naboja.
Zakonodavac se čak ne bavi s time da li je taj spremnik kompatibilan sa oružjem u posjedu.. ako imaš Glock16 i nađu ti okvir za AK od 30 oduzmuti te i Glocka i dozvole... za sva vremena.
Tako je 2018 jedan pripadnik interventne policije iz PUZa došao na streljanu sa prvatnim pištoljem i sa micro Roni.. za manje od tjedan dana je bio trajno udaljen iz službe... zato jer ljudi čitaju zakon kako im paše.