jungleboy wrote:IB43, da li postoje neke razlike u twistu među kalibrima 4,5mm 5,5mm i 6,35mm? I da li postoje razlike između klasičnih zračnica i PCP što se twista tiče? Da PCP ima veći twist od klasičnih ili obrnuto? Ili to nema nikakve veze sa kalibrom i sistemom puške...
Stav o twist rateu na dijabolu je dugo vremena bio pretjeran i twistowi su bili brzi. Ali kako se koristilo na 10-30m malo tko je primjećivao.
Kako su zračnice postajale jače, ljudi su krenuli na dalje i primjetili da nešto ne štima. Tkđ se primjetilo da najdalji pogoci dolaze iz zemalja gdje zračno oružje mora imati glatku cijev. Onda je nastala cijela pomutnja, koja traje i danas.
Najdalje je otišao FX koji je odmah usvojio i primjenio nova znanja. Zato FX zračnice i rade dobro sa dijabolama na 100m.
Gamo je usporio twist radi veće brzine. To ih prodaje. Ali kao nus proizvod su dobili i dobre long range zračnice.
Većina proizvođača ih optimizira za najmanje grupe na 25m.
Na linku ti je tekst o utjecaju twista na brzinu i veličinu grupa.
https://www.pyramydair.com/blog/2013/07 ... y-part-13/
Kao što vidiš, šaroliko.
Mislim da sam na GTA jednom naletio i na tekst o optimalnom twistu po kalibru, ne mogu ponovo naći.
Ono što je tebi bitno, jer misliš ići na 100m i dalje je stabilnost.
Sporije je bolje. Nemoj se zamarati grupama na 10-20-50m. Vjeruj mi da na 150m to ništa ne znači, 1 cm ili 2cm na 25m, totalno svejedno. Vjetar znači puno i tvoja sposobnost da ga čitaš i u pravome trenutku opališ. Kao i da dovedeš dijabolu do mete što stabilnije sa što manje raspianja, ES rasipa najviše.
Mala grupa na 50m ne znači ništa ako ulazi u spiralu na 60m i udara u tlo na 90m. Na 100m niti doleti.
Glatka cijev bi bila najstabilnija, ali tu zna biti problema sa šarolikim izlaznim kutevima dijabole što može rezultirati rasipanjem.
Dijabola je kao badminton loptica, sama se stabilizira i za razliku od metka, što je duža to je stabilnija.
Sve i ako uzmeš brži twist, nije kraj svijeta. Samo ćeš na dalje imati jako uski izbor dijabola, cijev ih puno neće voljeti. Ali ćeš zato na bliže imati veći izbor i manje grupe.
Na ovom videu možeš vidjeti nestabilnost i malu spiralu, uzrok na ovom videu je transonični let. Naložio je dijabolu na 305 m/s
Testirao sam Metalmag i sam. Jako je duga i stabilna dijabola, BC nije dovoljan za dalje, ali do 50m odlična.
Može biti i puno gore od videa i strmoglaviti dijabolu u tlo.
https://youtu.be/DDCjV1HM4NQ