IB43 wrote:4.5mm ima veću izlaznu brzinu ali mali BC. Na 100m izgubi jako puno i upitna je stabilnost do 100m. Vjetar jako nosi.
5.5 mm je teži i sporiji ali leti stabilno i daleko.
6.35mm je još stabiliniji, ali će te limitirati snaga (osim ako ne namjeravaš utrošiti par tisuća eura na nešto jako i kvalitetno) i pad će biti velik. Imati ćeš problema sa podizanjem optike.
S obzirom na ponudu dijabola kod nas, najbolji je 5.5mm.
Ako uzimaš nešto jako i kvalitetno razmisli o slugovima. To je za 100m i dalje. Rade ljudi 0.5 MOA grupe na 200m.
Ja osobno koristim zračnicu federušu 5.5mm sa 18.13gr JSB dijabolom na 150m 8-12 cm ili 2-3 MOA grupe.
Ako ti nije problem engleski. Idi na strani GTA forum. Imaš cijelu long range sekciju za zračnice, klub članova sa potvrđenim pogocima, i on line natjecanja (100m).
Potvrđeni rekordi su manje od 0.5 MOA na 200m sa PCP i slugovima.
2.5 MOA federušom na 150m i dijabolom (ja ga držim).
Prošvrljaj sa čime se ostvaruju pogoci, a čime ne. To može pomoći pri kupnji. Ako već ideš na 100m i dalje zračnicom.
Na 100m, ja prbijam ivericu od 1 cm sa 18.13 gr dijabolom.
Hvala na odgovoru, lijepo si dosta toga objasnio.
Što se tiče tih svih pojmova nisam dugo u svemu ovome pa su me neke stvari malo bunile ali sada polako hvatam konce

.
Što se tiče same puške prvo sam gledao 5,5 mm odnosno cal .22 vortex, ne federušu. Po karakteristikama ne recimo 100 metara mi je ona bila dobra.
Mene ne zanima natjecateljsko gađanje odnosno gađanje u metu i grupiranje pogodaka. Nije mi toliko bitno koliko cm će mi imati grupa na 100 metara. Bitno mi je da mogu pogoditi recimo limenku piva i da je diabola probuši a ne samo da je sruši

. Ili recimo bocu pive na istoj udaljenosti. A sada da li ću jednu limenku pogoditi pri dnu a drugu pri vrhu nije mi bitno.
Nakon te vortex zračnice 5,5 mm počeo sam gledati PCP zračnice. Tu mi je za oko zapeo cal .25 odnosno 6,35 mm. Pročitao sam preko 200 rewieva od ljudi koji je imaju i vidim da na 100 metara sa njom neki spominju grupu od 2 inča odnosno 5 cm. Neki spominju čak i grupu od 1 dolara

.
To su dvije sasvim različita puške. Osim različitog kalibra vortex 5,5 mm ima prelamajuću cijev a PCP 6,35 mm fiksnu cijev koja je uz to i duža .
E sada ono što me zanima je ta snaga dijabole na daljini od 100 metara. Recimo 5,5 mm vortex sa 40 J energije vs PCP 6,35 mm sa 60 J energije. Izlazna brzina 5,5 mm je 305 m/s a od 6,35 mm je 295 m/s.
5,5 mm ima veću izlaznu brzinu ali PCP ima 20 J veću energiju. Uzmimo da imamo limenku pive, bocu pive i pvc bou od coca cole I racimo iverica od 1 cm

. Da li bi sa obje to uspio probušiti? Ja mislim da bi. i nekako mi se čini da bi dijabola 6,35 zbog svoje mase trebala imati ipak nešto jači udar u metu. Ili griješim?