Kad se smanji volumen cijevi (kao funkcija promjera-kalibra), i poveca volumen plinova (kao funkcija volumena cahure), dobili smo upravo istu tvrdnju. Povecanje brzine i tlakova, znaci vezano za usporedbu 22-250 i 8x57. Znaci tocno govoris.
Sad gdje se trosi vise, na ustima ili lezistu tesko je dokazati. trosi se na oba mjesta, ali po meni iz razlizitih razloga.
Po meni pri lezistu se trosi zbog visokih tlakova i visokih temperatura (trenutno), a pri kraju cijevi zbog kemijskih procesa i naslaga (dugorocno).
trebalo bi mjeriti. S tim da ovo na ustima cijevi, jako ovisi o odrzavanju. to je po meni.
Galvanski procesi, su znanstveno dokazani fakat. Tu nema spora.
kad dodju dva metala, uz malo elektrolita, proces je tu.
koliko to dugorocno utjece na cijev, to je pitanje na koji ja nemam odgovora. ali sam siguran da efekat postoji, i siguran sam da je taj efekat negativan po cijev.
E, i da dodam, pitao sam jednom prilikom jednog renomiranog puskara, moze li se zivotni vijek puske malo produziti kracenjem cijevi kad ona pocne rasipati. odgovor je DA. Naravno, losa usta mogu biti i posljedica nepravilnog ciscenja od naprijed, pa u konacnici tesko je donijeti 100% ispravan zakljucak.
Ovo su nam sve rubna podrucja poznavanja unutarnje balistike, zato i dopustam da nisam u pravu, postoji mogucnost.... A kad se malo zaceprka ispod povrsine, nalaze se argumenti i za jednu i za drugu tezu...