lex-lutor wrote:DECKI odlutali ste u drugi sokak !!
Zdravstvena POTVRDA ,ne starija od 6-mjeseci, ma koliko ona Vam u ovom trenutku izgledala bedasto i nepotrebno IMA SVOJU SVRHU I TO VELIKU.
Morate znati da je doba kolektivne odgovornosti i suosjećanja završeno 90-h godina, pošto smo prvo sa Zapada uvezli i prihvatili sve LOŠE navike tako smo prihvatili i pokretanje sudskih sporova i traženja enormnih odšteta radi slomljenog nokta.
Niti jedan trener, klub, organizator itd..itd.. NE želi snositi odgovornost ukoliko se NEKOME nešto loše dogodi , npr. nekog strefi herc ili moždani ili tko zna kakva nevolja za vrijeme takmičenja treninga i slično, u toj priči su naravno i osiguranja sa svojim pravilima igre, pa su tu roditelji, rođaci, prijatelji ....
Mislim da ne trebam opisivati dalje ...... ta zdravstvena potvrda je samo jedan papir u nizu odricanja od odgovornosti ali kakav tempo i način života danas imamo skupa sa djecom ...definitivno POZITIVNA radnja !!!
Jeste lex, u pravu si. nema argumenta da ja kazem suprotno.
medjutim, postoji nesto sto ja zovem "safety over-kill"
Ako ja u kancelariji imam aparat za gasenje pozara, jedan komad.
Da li sam 10 puta sigurniji aku u kancelariju napunim sa jos 10?
Da! Sigurniji sam barem 10 puta.
U stvari, najbolje da drzim barem 100 komada, ma koliko god ih stane!
Mozda za bolje pokrivanje od eventualne odgovornosti bilo bi dobro napisati, da natjecatelji trebaju kontinuirano raditi lijecnicki jednom tjedno, te kod prijave nositi cijelu dokumentaciju? To bi dovelo do apsolutnog monitoringa zdravlja kompletne natjecateljske populacije u bilo kojem sportu!
Safety over kill se desava, kad birokracija izgubi osjecaj za realnost.
Isti nacin odgovornosti bi bio rijesen, i da u zakou stoji da za tu - i tu - kategoriju sportasa lijecnicki treba cinit svakih 6 mjeseci.
Za onu drugu kategoriju jednom godisnje.
Za trecu kategoriju sportasa jednomu 5 godina i slicno.
opet ponavljam, nije isto profesionalni sportas, ili sportas amater.
Kategorizacija sportasa vec postoji u istom zakonu, znaci dovoljno je "da neko od struke" sudjeluje u izradi dopuna zakona.
Nacelno, slicni problem kao i zoo.
Lijecnicki za vozacku je do 65 godine zivota, za vozaca amatera. A auto je potencijalno daleko veca opasnost. Medjutim profi vozaci kroz pravilnike svoje firme, rade sistematski daleko cesce. Vrlo slican problem, ali rijesen adekvatno.