http://www.vecernji.hr/svijet/preminuo- ... kov-911635
R.I.P. Mihail... Kapa do poda... Napravio si nenadjebiv sistem zatvarača...

Aguila wrote:Svaka mu čast, iako se može na puno mjesta pročitati da je prekopirao Njemački automat STG44, što bi moglo i držati vodu jer je švaba Stg44 napravio 1944. a Mihail AK-47 1947., dakle dok su švabama pokupili nacrte i alate.
Tocno je sto Ante12 kaze.ante12 wrote:Aguila wrote:Svaka mu čast, iako se može na puno mjesta pročitati da je prekopirao Njemački automat STG44, što bi moglo i držati vodu jer je švaba Stg44 napravio 1944. a Mihail AK-47 1947., dakle dok su švabama pokupili nacrte i alate.
Stg44 i AK47 samo izgledaju slicno i to je sve.
Iznutra su potpuno razliciti, AK47 je po nacinu rada mnogo slicniji Garandu.
Kako AK može biti kopija STG, ako ne dijele baš niti jedan jedini zajednički dio, štoviše, AK ne samo da ima vlastiti vanjski, a i unutarnji dizajn, već također ima i sasvim drugačiji način rada, te vlastito dizajnirani Sovjetski M43 (7,62x39mm) kalibar, koji je zapravo skraćena verzija starog Ruskog M91 (7,62x54mm) kojega je originalno koristila Ruska repetirka Mosin Nagant. AK je zapravo samo kopija te ideje, a to je takozvana 'jurišna puška' (najprecizinije rečeno - oružje selektivne vatre sa srednjim kalibrom), ne same te puške. Očito pogrešno poistovejćuješ termin 'slično' i 'isto', a to su dva sasvim drugačija pojma, koja su u ovome kontekstu jako bitna, jer riječ 'kopija', znači da je nešto zapravo 'klon' nečega, a ne nešto što tome samo sliči. AK sliči STG, to je istina i tu se slažem, no to nikako ne znači da je kopija. Čak i da AK i STG koriste isti kalibar ili nešto drugo, ponovo on nebi bio njegova kopija, no AK doslovno sa STG nema baš niti najmanju zajedničku stvar, a kamo li onda da je kopiran. Na primjer, čak niti Češka varijanta AK, Sa-Vz-58 (Samopal Vzor 1958) koja jako sliči AK-47, no također nema baš niti jedan zajednički dio (osim kalibra) nije njegova kopija, tako da AK, koji je sasvim drugačije oružje od STG, nemože nikako biti njegova kopija. Da također ne govorim o tome kako je pokojni Mikhail također još s vremenom dizajnirao još i AKM, te AK-74, i AK-74M koji više nemaju baš nikakve veze sa STG. Za kraj da se razumijemo, što se tiče IISR, ja također potpuno podržavam Njemačku i Osovinu (Osim Talijana, naravno) općenito, i objektivno gledano, Njemci jesu bili daleko najnaprednija i najrazvijenija nacija i neopisivo bolji i od Sovjeta i bilo kog ostalog po tom pitanju, no to ne znači da moram biti pristran i sve njihovo samo preuveličavati, a ostale ocrnjivati i u ovom slučaju samo zbog tih političkih razloga, tvrditi da je AK 'kopija' STG, već valja biti pametan i objektivan, jer su to odlike civiliziranog čovjeka koji poznaje vojnu povijest i bavi se njome.
A da nema logike, po meni ima, jer ko bi dozvolio da se poslije rata proizvodi STG44 ili nedaj bože uvede u upotrebu u nekoj vojsci.Hawk wrote:
A sve i da AK-47 je kopija nečega... zašto se onda taj original nije proslavio,
nego je slavu prepustio kopiji...??? ...pa nema tu logike...
pa evo u Kragujevcu je dugo rađena M-48 kao dosta vjerna kopija K-98, a nakon ružnog iskustva s Njemcima.Aguila wrote:... ko bi dozvolio da se poslije rata proizvodi STG44 ili nedaj bože uvede u upotrebu u nekoj vojsci.
pa on nije radio puške... ako si čitao ovo prije... on je na ideju o novoj pušci došao dok je ranjen ležao u bolnici, nakon pričanja s ostalim ranjenim vojnicima i njihovim iskustvima sa dotada upotrebljavanim puškama. A onda mu je treblalo jos par godina da razradi ideju i napravi pušku.Aguila wrote:... Na kraju krajeva pa kako to da nije napravil pušku za vrijeme rata kad je bila najpotrebnija nego 2 godine kasnije.
Puska je djelo dizajnerskog tima, dakle nije vlastito (autorsko) djelo. Niko ozbiljan nije ni tvrdio da jest.Aguila wrote:A da nema logike, po meni ima, jer ko bi dozvolio da se poslije rata proizvodi STG44 ili nedaj bože uvede u upotrebu u nekoj vojsci.Hawk wrote:
A sve i da AK-47 je kopija nečega... zašto se onda taj original nije proslavio,
nego je slavu prepustio kopiji...??? ...pa nema tu logike...
Nebi ulazio u rasprave ali da AK-47 nije potpuno vlastito Kalashinkovo djelo po meni nije.
Na kraju krajeva pa kako to da nije napravil pušku za vrijeme rata kad je bila najpotrebnija nego 2 godine kasnije.
Neke tvrtke su počele proizvoditi replike, igrajući baš na tu nostalgiju, s time da je jedna koja je radila u stvarnom kalibru prije koju godinu bankrotirala,jolly wrote:Hawk, eto mi u isto vrijeme... pretekao si me za koju sekundu...
Naknadni edit:
Vidjeh stg 44 u katalogu od Frankonie, nedavno: u kalibru 22lr.... za plinkanje...dakle, jos se proizvodi, ali ne za sluzbene svrhe...
Users browsing this forum: jolly and 2 guests