..dakle, rezem visak materijala i lagano lupam drsku koja se prema vrhu stanjuje, i na visinu i na debljinu, a najdeblji dio noza ostavljam spoj ostrice i drske. postoje razne varijante na temu, a kod ovog sam odlucio tak.
kosina koja se vidi na poprecnom presjeku ostrice je prenesena na drsku, slicno kao kod katane.
sljedeci alat je "ravnalica" jednostavna masivna konstrukcija. bez nje je zivot malo tezi iako se moze izravnati i samo sa cekicem ali dulje traje. kad kovac ima pomocnika onda to ustvari bude cekic sa velikom povrsinom koji on sam drzi a pomocnik lupa..ja nemam pomocnika pa sam se ovako snasao.
...i to je to, noz je gotov.
tocnije, oblik noza je gotov...sad slijedi toplinska obrada bez koje bi noz pukao ako ga se malo jace savine. razliciti oblici nozeva i razliciti materijali i naknadne obrade zahtijevaju razlicitu toplinsku obradu nakon kovanja (i za vrijeme kovanja), ovo nije bas tema da sve opisujem pa cu se drzati samo ove koju sam primjenio.
ono sto mi je cilj je maknuti sva unutarnja naprezanja. to se postize drzanjem noza par sati na 500-600 C, medutim kako nemam elektricnu pec koristim keramicku vunu u koju stavljam noz sa nekih 800-900 C. taj postupak ponavljam par puta. jedan od naziva za taj postupak je i sferoidizacijsko zarenje, a tu nece skoditi, pa ga primjenjujem.
nakon toga slijedi normalizacija. normalizacija se koristi da se smanji zrno i time povisi cvrstoca noza, ako je prilikom kovanja doslo do pogrubljenja zrna usljed previsoke temperature. na slici od jednom normaliziram par nozeva da si skratim vrijeme.
eh..tek saad se moze reci da je noz iskovan. sada se moze brusiti, rezati, turpijati, busiti, sta god covjeku padne napamet. ja sam ga odluco malo isturpijati (sve oko noza je mokro jer namacem turpiju u vodu da mi ne leti prasina)
spreman za kaljenje
kaljenje i popustanje su jedna sasvim druga i duga prica...i vise su dio zasebnog tutoriala nego komadic ovoga, pa cu ih ovdje izostaviti. samo cu dati sliku noza nakon kaljenja, popustanja i ciscenja...jos nije naostren niti ima drsku..ali to nije moj problem jer je vec drugi dan promjenio vlasnika, pa neka se drugi muce sa time.
a tu je i cijelo drustvo sa normalizacije u jednom umjetnickom stihu
i to je to..pitanja i komentari..jedva cekam