Ako govorimo o standardima i oznacavanju celika ima standarada koliko hoces, ali mislim da svi koji znaju nesto malo o celicima i strojarstvu znaju o cemu govorimo.
Sve si lijepo rekao AISI je americki standard jako dobro poznat svima koji se bave sa celicima ali isto tako i hrvatski standard mislim da svi jako dobro poznaju koji se susrecu sa celikom u bilo kojem smislu tako da mislim da nema potrebe vise o tome ulaziti u sirinu i dubinu.
Isprike nisu potrebne, bar ne meni, ja se ispricavam ako sam ja nesto krivo naveo i netocno, svi smo mi tu da bi nesto naucili, podijelili sa drugima.
Kaj se tice stila i jednog celika za upotrebu, ima puno celika pogodnih za izradu noza ili ostrice, svaki je po svojim karakteristikama poseban ovisno o vrsti, velicini, obliku i trazenim karakteristikama noza, necu sad nabrajati jer to nema smisla (ima ih jako puno, od damaska, svedskog RWL-34 do rijetkih japanskih celika iznimne kakvoce) a stil ti je danas kod vecine izradivaca noza kopiranje vec postojecih ili njihovo lagano doradivanje i preoblikovanje u minimalnoj mjeri, tesko je danas vise i napraviti neki novi oblik noza a da vec nije to napravljeno.
A da bi bilo svima malo jasnije oko materijala, i onima koji nemaju mozda toliko znanja o celicima ja te uvjeravam da je materijal (ugljicni celik Č 4230) od kojeg je napravljena federplata, gibanj ili lisnata opruga (kako god zelis) na kamionima ili drugim vozilima (pogotovo njemackih proizvodaca), solidan materijal za izradu noza, pod uvjetom da se kvalitetno toplinski obradi.
I uz to je lako dostupan.
Kako su ovo moji prvi uradci i ne znam jos dali cu se baviti time za pocetak je taj materijal meni sasvim prihvatljiv, mozda ubuduce dodu na red i kvalitetniji materijali, kako celika tako i drva za drske.
Slazem se da uz strojeve nece noz biti kvalitetniji toliko u smislu funkcionalnosti ali ce mi biti lakse i brze izraditi ga i bit ce ljepsi, estetski funkcionalniji jer ne mozes neke stvari napraviti bez odredenih alata ili strojeva to je valjda jasno.
Kad prodam nozeva u vrijednosti 20000 kn onda cu staviti zig

sala naravno.
Nije problem staviti zig uopce, imam u planu vec idejno rijesenje ali to ako krene proizvodnja u malo vecem broju primjeraka.
Ako bas nekome to fali i bas zeli imati a da mu se svidaju nozevi moje izrade ja mu ih stavim, eto nije problem uopce.
Za kraj hvala na zeljama i nadam se da me nece gazda foruma izbaciti zbog toliko polemiziranja na malim oglasima, samo nastojim odgovoriti svakome koji ima pitanja.
L.P.