Dakle, kao mala pomoć kod izbora oružja za razne discipline prilažem dio pravilnika koji još uvijek prevodim i koji će na webu biti kompletan za koji tjedan. Pravilnik je onaj M.L.A.I.C.-a, dakle krovne svjetske federacije za crni barut u koju ćemo i mi jednog dana stupiti i to kao punopravna članica ako bog da i ako budemo složni. U razgovoru sa njihovim glavnim tajnikom a i predsjednikom talijanske asocijacije crnobarutaša dogovorili smo određeni "time-schedule" a koji je odprilike ovakav:
1. Ojačati crnobarutašku scenu u Hrvatskoj
2. Formirati nacionalnu asocijaciju crnog baruta (kako god je nazvali, savez ili sl...)
3. Organizirati natjecanje na koje trebaju doći i stranci i koje će se odraditi po pravilima MLAIC-a, prethodno odškolovati suce u italiji...
4. Sudjelovati sa nekoliko strijelaca (po preporuci talijana barem pet....) na svjetskom prvenstvu u Portugalu ove godine (kolovoz)
5. Stupiti u punopravno članstvo MLAIC-a
Dakle kao što se vidi iz gore navedenog, stvar nije tako jednostavna, treba tu još dosta truda...a i vremena. A da ne govorim o odlasku pet natjecatelja u Portugal u kolovozu, prijevoz, smještaj, prehrana. kotizacija.... pa vi vidite sad....
Toplo se nadam nekom raspisu crnobarutaškog turnira još ove godine negdje u Hrvatskoj. Mi "frankopanovci" u Rijeci se trudimo najesen odraditi još jedan turnir sa malo više strijelaca na pušci, na memorijalu 02.05. ih je bilo stvarno malo...
Ako je suditi po broju prodanog oružja na crni barut samo kod tvrtke "Rusan" trebalo je biti puno više njih na streljačkoj liniji. A možda su kupili oružje da ga više onako gledaju i dive mu se.....onako više "hoplološki" pristup, imam oružje pa ga zagledam, glancam i općenito "ljubim" (hoplolozi-ljubitelji oružja).
Aj sad moram odmagliti dalje jer mi pucaju pištoljaši, već vrišti ovaj jedan da gdje mu je kutijica sa diabolama itd.... šta se može...posao je posao.
Wagner