Django,hvala!
Nisam dodouše shvatio ovo sa apcisom (x os) i ordinatom (y os).
Ako je ordinaka (y) 0,02 na 100m dali to znaći da se zrno "diže"
2cm na (ali kako!? U odnosu na što; mjesto pogoka,ciljnu liniju,liniju cijevi!?)
Ako je apcisa (x) na 100m jednaka 52m,to mi nema nikakvog smisla!?
Jer x os je zapravo daljina gađanja,u ovom slučaju 100m!
Ili se to kod nas ne računa kao kod Amera?!
Od padnog i pozidznog ugla ne vidim nikakve koristi jer se ne gađa topom!?
Stvarno sam kratak što se tiče literature bivše JNA,
a mrskom mi čitati čirilicu
300 m mi je praviše za upucavanje sa ovako slabom optikom,upucam na 100m,
pa onda gađam na 300m da vidim kako grupira.
Ako igdje imaš podatke o mjerenju i uvrštavanju VJETRA (nigdje ne mogu naci za ovu pušku,tj. streljivo i optiku),kuta pucanja i temperature bio bih ti puno zahvalan.
Puno mi se zamarati sa nadmorskom visinom,rotacijom zemlje i sl. kada neću za sada gađati preko 400-500m.
Samo što na njima nema oznake "S",piše samo PPU (čirilicom) i godina.
Moguce da su ovi moji cak i subsonic,jer su znatno tiši od obicnih metaka.
Vjerovatno odatud i sav nesporazum.
Mike,kao što rekoh nisam odgovoran za postupke prijašnjeg vlasnika,kada je uredim po svom ukusu postam i to.
Što se tice obrade drveta moj najveći doseg je lansirati drvo desetak metara u zrak,
niti sa sjekirom ni dobro ne ide:lol:
Ali snadjem se nekako i za to.
Potpuno su u pravu kada kažeš da sam krivo formulirao pitanje,nemam odgovora na to.
Jbg. to mi je uvije boljka.
Sve je ovo greška u komunikaciji i bilo bi loše da se pretvori u prepucavanje.
Quotao sam ono iskljucivo radi "MLIJECO LJUBICASTE"
Sve O.K.,kao što rekoh,moje loše formulirano pitanje...
Što se tice skinutih kapica.
Nisam siguran koji je tvoj nišan,ali ovu kracu,ON-M76B verziju je gotovo nemoguce
upucati bez da se kapice do kraja skinu.
Osim vijaka ima još dva "roga" koja drže kapicu i kada je napula skinuta zariba,
kuglica leti...
S kapicama je svaki klik min. 10cm na 100m,jednostavno previše,i kada bi je kojim
slucajem tako upucao ovi brojevi za daljinu i vjetar nebi imali smisla.
Ovako je znatno lakše,nema klikova,nego možeš ultrafino podešavati končanicu.
Na kraju samo vratiš kapice (malo teže) i naštimš ih na 1 za elevaciju(100m) i 0 za vjetar.
ni necu, nemam zasto, osim za ono nisanjenje prema moru, al ni ja nisam svetac sto se toga tice pa necu ni bacati prvi kamen... ima tko ce =)
usput ti evo slika za drkicu... ova optika (32x max povecanje), +original optika i nosac, +zeleni laserski ciljnik, imao sam jos slika ali nemogu pronaci...
Sto se tice nišanjenja,pištolj je prazan(bez okvira i metka u cijevi) a ciljna linija
postavljnena tako da kada bi kojim slucajem i opalio metak bi završio koji km od obale gdje nema nikoga.
Prvi dio drugog dijela necu komentirati,ali sam se malo zabrinuo radi tebe
KAko može biti original optika i nosač (ON-M76) + bogovska optika,
+ laser kojem neman nigdje traga?!
Ako nadjes još slika postaj.
Što se tice puške na slici:
Jeli ovo Nightforce optika!?
Moja 3 kandidata su;
Nightfoce (skupa,ali Marinci nisu ludi!)
Horus Vision (najbolja končanica,imaju interaktivno pucanje na stranici pa provjerite)
Ior Valdada (Najjeftinija najbolja optika trenutnio na tržištu,vojna tehnologija)
To ipak ostavim za godinu-dvije kad uzmem R700 jer mi je to sada prevelika investicija.
Nisam dovoljnio bogat da bih kupovao jeftino.
P.S.:Mike, ti si kriv što si me natjerao da pušku pošto-poto slikam iako nije još bila dovedena u red !