Huho wrote:
Vjos jedna svojedobno je napravljen kalibar 10mm koji ima jaci ucinak(hydro Shock?) od 9mm, sa ciljem da trenutno onesposobi napadaca, ako je taj npr. uzeo taoca. Kao sto siidim da nitko nije pogodio nit vodilju
Iako je jedno određeno vrijeme korišten u policijskom naoružanju ovaj kalibar je u većini slučajeva
zamjenio kalibar .40 S&W
Huho wrote:Kao sto si napisao veci i sporiji kalibar (npr9 ili 10mm) ima jaci ucinak na "cilj" nego manji/brzi (npr. 7,62 od tt),...
ovo se ne može uzeti zdravo za gotovo jer i kod ovih kalibara učinak na cilj je različit sa različitim
odabirom zrna. Ono čime se policije svijeta vode je prvo zaustavna moć kalibra, pa tek onda probojna.
Huho wrote:onesposobit ce ga trenutno, dok sa ovim drugim mozda napadac uzvrati vatru sto i nije bas pozeljno. Znaci teze/sporije zrno koje prenese svu energiju tj. zaustavi se u tijelu je smrtonosnije nego ono lakse/brze koje kroz njega prodje i ostavi samo jedan manji dio (koliko znam to se desavalo kod 7,62 tt).
Niti ovo se ne može uzeti zdravo za gotovo, naravno zaustavna moć ovisi o prijenosu energije i ona je veća
što je bolje i u većoj mjeri ta energija prenesena na tijelo, ali to ne znači da će to zrno uvijek biti smrtonosnije,
čak naprotiv nekada ne mora biti.
Huho wrote:Dali se kod pistoljskih kalibara to zove "hydro shock" ili ne, do sada sam bio uvjeran da se zove tako jer gdje god sam citao pisalo je o tome tako.
Nobile ti je objasno pojam hidrodinamičkog šoka, a ti ako si negdje našao jače argumente, Bože moj vjeruj i dalje njima
Huho wrote:Ono sta sam pitao zasto policajci nemaju 7,65mm? Mislim da njihovo oruzje bi trebalo biti prvenstveno onesposobljavajuce sto sa tim kalibrom bi bilo, dok je sa ovim vecim kalibrima prilicno smrtonosno.

Svatko naravno može imati svoje mišljenje, ali zar stvarno misliš kako policije svijeta prilikom odabira službenog kalibra
nisu uzimale sve parametre u obzir??? Postoje i svjetski standardi za odabir službenih kalibara (razno razni FBI testovi ).
Kalibar 7,65 nije dostatan za policijske potrebe, nema niti probojnu niti zaustavnu moć potrebnu za policijsko djelovanje.
Čak ni kalibar 9mm sa FMJ po meni nije za policijsku upotrebu jer ima puno veću probojnu nego zaustavnu moć......ali
puno je bolje riješenje nego 7,65 mm te se sa pravilnim odabirom zrna u pojedinim situacijama može utjecati na
probojnost i zaustavnost.
Stoga da zaključim...nemoj se voditi i zanositi sa novinarskim izvještajima u kojima "je kalibar 9mm najjači", uzmi malo
šire gledište i shvatit ćeš da 7,65 mm nije dostatan za policiju. Bilo je slučajeva u policijskoj i inoj praksi kada je počinitelj
pogođen sa 5-6 komada streljiva 7,65 mm te je nastavio svoj napad, kao da se nije ništa dogodilo.....
Ciljevi policije prilikom djelovanja vatrenim oružjem tj. zahtjevi koji se stavljaju pred policijsko naoružanje su:
- da se napadač onesposobi u što kraćem vremenu,
- da se prekine svaka daljnja voljna aktivnost napadača te
- da se vatreno oružje upotrebi sigurno po ostale sudionike u događaju.
I da, 9 mm nikako nije najjači kalibar.....ali to vjerojatno znaš.....