U svom streljačkom stažu sretao sam se sa oružjem za ljevoruke (i sam sam lijevak). Najčešća varijanta je lijevi rukohvat (kod pištolja bilo zračnih, bilo MK ili na centralno paljenje). Kako sportski modeli imaju najčešće ambidexter sisteme napinjanja to funkcionira dosta dobro osim kod izbacivanja čahure koja se najčešće izbacuje udesno ili gore. Smetnje koje izaziva čahura kod lijevorukih strijelaca mogu se otkloniti hvatačem čahura.
Zanimljivo je da legendarnim sportskim revolverom ZKR 551 lakše rukuje lijevak jer se vratašca za punjenje nalaze s desne strane bubnja (bubanj se ne izbacuje za punjenje i pražnjenje).
Kod uvjetno rečeno "nesportskih" pištolja sve je češća ergonomija i sustav komandi dostupan i lijevacima i dešnjacima, dok je interesantno riješenje ponudio sustav konverzije za 1911 u kalibru .45, AVENGER. U fazi prototipa predviđao je izbor strane za izbacivanje čahure, što je kasnije napušteno kao nepotrebno (u međuvremenu je AVENGER od konverzije prerastao u pištolj sa dva rama - za jednoredni ili dvoredni spremnik).
Na donjoj slici je AVENGER konverzija sa mogućnosti izbora strane izbacivanja čahure (jasno se vidi alternativni otvor za izbacivanje čahure)
KRIMINALIZACIJOM LEGALNIH POSJEDNIKA ORUŽJA - ORUŽJE ĆE POSJEDOVATI SAMO KRIMINALCI!
ZNAŠ LI OVO PROČITATI - ZAHVALI TO SVOJOJ UČITELJICI!
ČITAŠ LI OVO NA LATINICI - ZAHVALI DRAGOVOLJCIMA!