a s druge strane i meni je houseclearing mozda najzanimljiviji kao samom promatracu i ljubitelju oruzja i militarije i mislim da bi od svega upravo to najradije probao.
Ma uopće niste shvatili bit.
Nema tu gotovo nikakve razlike i to što neznaš gdje se nalaze mete neznaš vraga... To je tu tako napisano na forumu a u stvarosti znaš... Nisam jedanput bio na tako nečemu i ne treba raditi mitologiju od nečega što je ustvarnosti jednako!
U načelu stvorio se kompletno krivi dojam o cijeloj priči a Houseclearing kao disciplina ne postoji... Volio te netko priznati ili ne!
Mogu ja kod mene u klubu napraviti stage pa ga nazvati "Space clearing" pa odrediti da trebaš na njemu ispucati recimo 60 metaka i svaki strijelac mora startati i završiti stage u skafanderu pa odgovorno tvrdim da će se nekome a vjerojatno većini činiti zabavno. Što je također simpatično i OK.
U načelu se radi na takvim tekmama o jednom ili dva stagesa napravljena u stilu "neznaš gdje su mete".
Da razbijemo mitologiju o cijeloj priči napominjem da je osnovna razlika (izuzevši divizije oružja koje su manje više iste tj.isti ti k.... s kojim oružjem pucaš ako si u određenoj diviziji pucati ćeš oružjem koje zadovoljava standarde) u 2 stvari:
1. Za razliku od IPSC-a trebaš se držati zaklona (što je s strane vještine borbe OK) i mete trebaš rješavati principom "slice the pie" (što je opet s strane vještine borbe OK).
2. Neke mete tretiraš s po 3 metka ili 4... (tu sad možemo polemizirati koliko je to s tanovišta borbe vrijedno).
U načelu ovakav tip pucanja je sporiji no ne i zahtjevniji. Dakle i tu dominiraju IPSC strijelci...
Zabavno je i jednina i drugima...

I IPSC strijelci su također civili te nitko nije rekao da je ograničeno za vojsku,. policiju i sl.
Jednom sam pričao s Todd Jarrettom, za one koji neznaju jedan od najboljih svjetskih IPSC praktičnih strijelaca, a povodom mijenjanja meta (kada je IPSC promjenio metričke mete u clasic mete) kako će se to odraziti na rezultate.
On je rekao nešto što je uistinu i prava suština: AKO SI DOBAR STRIJELAC SVEJEDNO JE U KAKVU METU I KAKVIM NAČINOM PUCAŠ JER TI SI UVIJEK DOBAR STRIJELAC...
Dakle nema tu bitnijih razlika... Sve je isto.
Pa mi na IPSC-u najviše znamo što je različitost jer uvijek pucamo različite stagese, a onaj tko misli da je na nekom jakom matchu jednostavno (mnogi manje iskusni se i pogube pa nerijetko i zaborave neke mete gađati) popamtiti pozicije svih meta npr.na long courseu od 32 metaka taj se grdno vara...
A pucaš match od 400 metaka s 18 stages u 2 dana!
Neki stagesi znaju biti dugački čak oko 50 metara...
Kako ovdje mnogi tj.većina nikada nije niti pucali niti jedan stages bez obzira o kojem se načinu radi mislim da argumentirano o tome teško mogu nešto i reći te da je ova rasprava izgubila smisao.
Ono što sam htio reći, a to je prava i čista istina sviđala se ona nekome ili ne jest da zbog negativističkog stava prema oružju općenito, javnosti prezentirani događaji sportski događaji am koliko se oni nama sviđali a koji imaju prizvuk nekavog "čišćenja" i sl., uvijek imaju kontra efekat i služe samo kao još jedan argument u rukama onih koji se bore za zabranu oružja!
I ovajmoj post je zadnji o ovome jer stvarno mislim da je bit promašena budući se smatra da se ovdje zagovornici jedne i druge struje nadmudruju što je ljepše i bolje...