Mi zbilja nismo u jednom Bejrutu ili getima Brazila da se hoda okolo sa metkom u cijevi. Ako se već mora hodati sa metkom u cijevi, onda za to treba imati pištolj koji to omogućava bez velikog rizika za korisnik
Cab,
kod nas je policiji zabranjeno nositi metak u cijevi i gotovo nitko to ne radi.
A i oni koji ga nose privatno imaju zadovoljavajuću razinu potrebnog znanja i sposobnosti.
Nošenje metka u cijevi se od strane struke smatra normalnim, potrebnim i poželjnim (ne želim sad tu elaborirati zašto) no kako se kod nas od svega pravi drama tako je i sama "fama" nošenja metka u cijevi premistificirana i upravo radi toga je policajcima internom uredbom zabranjeno.
Svi slučajevi propucavanja nisu se dogodilo zbog nošenja metka u cijevi oružja već upravo radi nestručnog rukovanja vatrenim oružjem a što u pravilu znači "nesvjesnog" ubacivanja metka u cijevi većinom radi obrnutog redoslijeda potrebnih radnji (repetiranja pištolja pa izvlačenja spremnika umjesto obrnuto kod provjera i sl.).
Pištolji s kojima su se policajci propucavali većinom su bili HS9 ili ČZ M75 B, dakle modeli kod kojih se bez ikakvih bojazni metak u cijevi može nositi.
Dakako potrebno je samo paziti da ne povučeš okidač.
Ne opravdavam lovce i strijelce. ali mislim da je statisticki vjerovatnije
propucavanje kod nekoga tko redovno puca iz oruzja nego kod nekoga
tko ga samo nosi sa sobom.
k.horvat,
što je statistika već smo rekli.
No, ajmo usporediti nešto kao npr. lovac ispuca cca metaka u sezoni a to bi bilo koliko?, 100,200,300 hmmm... no ajmo reći čak i 1000, pa se redovito svake godine ubijaju i to mislim prosječno po 5 lovaca plati glavom, a broj ranjavanja nećemo niti spominjati.
Dakle kad bi išli tom logikom godišnje bi trebalo poginuti najmanje 50 IPSC strijelaca, a ranjeno bi ih trebalo biti čak preko 1000.
Naime, tijekom sezone u zavisnosti od strijelca ispali se od 10 000 metaka do neki čak 25 000-30 000 a gle čuda nema poginulih niti nema ranjenih!
Teorija o velikoj vjerojatnosti onih koji više pucaju odmah pada u vodu (ovdje nije dobra usporedba s brojem vozila na cesti s onima u garaži).
Ipak se radi o razini sigurnosnih standarda pojedinih djelatnosti više nego o čimbeniku koji bi ubrajao veliki broj ispaljenih metaka.
Što se tiče policajaca najveći problem je neadekvatan pristup sustava toj problematici u svim segmentima.
Kako je upravo taj pristup apsolutno indolentan tako se i ne treba čuditi kada dolazi do incidentnih opaljenja.
Dakako svoj obol daje i ljudska radoznalost koja je uslijed nedovoljnog rukovanja i pucanja oružjem kod mnogih policajaca glavni motivator takvih nesretnih događaja.
Radoznalost,neodgovorno ponašanje+niska razina znanja+nedostano kondiciranje(manjak rutine)+indolentan tj.nepoticajan odnos sustava=nesretan slučaj.
Da se ljudima mislim na policajce omogući češće pucati i da ih se potiče na takvu kulturu takvih slučajeva ne bi bilo ili bi bili prava rijetkost.