jolly wrote:Pojedine americke organizacije ili blogeri objavljuju koji su politicari, medijske zvijezde ili javne licnosti pro gun. (ili anti gun)
U nasem poltickom okruzenju ovo nije postalo uobicajeno.
Pogotovo zato jer se nasa politicka javna diskusija ne vodi oko oruzja ili prava na oruzje, kao u americi.
Zato jer u americi kazu konzervativci su pro gun, liberali anti gun. Jer je to stranacka politika.
To je Za očekivati, zato što je američko društvo jako polarizirano, i tamo uz pro-gun lobi postoji i vrlo jak i dobro financiran anti-gun lobi, tako da možemo svjedočiti čestim i oštrim političkim sukobima između njih.
jolly wrote: Da li bi to bilo kontrapropduktivno za objaviti javno kod nas? ne znam.
Ne vjerujem da bi bilo kontraproduktivno jer mi nemamo jak i fokusiran anti-gun lobi. Mainstream mediji jesu u načelu anti-gun, ali ne toliko da vode učestale propagandne kampanje protiv nas, samo se ponekad taknu tog pitanja kada se desi neka ozbiljnija tragedija, ali ni tada ne bude toliko intenzivan fokus na zakon jer se u 98% slučajeva zločini čine s ilegalnim oružjem, i zakon tu ne pomaže. Osim njih, tu su još i udruge za "prava životinja", ali i oni su više fokusirani na druge stvari. Najviše napadaju lovstvo čiji su ideološki neprijatelji ali ne miješaju se često u druge kategorije vlasništva oružja.
jolly wrote: Kad sam utipkao u google lovac, saborski zastupnik - nadju se neka imena. Ima lovaca u saboru. Ne znam da li ima sportskih strijelaca.
Da li ako je neko lovac, znaci automatski da je progun? (po meni, ne! Upoznao sam takvih bedaka u lovstvu, da dok njih niko ne dira, bas ih briga za sve, imaju pusku kao alat, ne zanima ih zakonodavstvo)
Da li se moze pretpostaviti ako je neko lovac, (i politicar), da ce nastojati promjeniti zakone nabolje, ako je kvalitetno infomiran?
Jasno. Među starijim generacijama vlasnika oružje, pogotovo lovaca, ima dosta osoba s "Fudd" mentalitetom, glavno da oni mogu sa svojom puškom u lov, a pištolje, poluatomate i ostalo se može i zabraniti. Ali kako radim s osobama mlađih dobnih skupina (20-e i 30-e godine) vidim da razmišljaju dosta drugačije, zanima ih moderno oružje i moderne dinamične discipline streljaštva. Žele poboljšati našu situaciju što se tiče zakona i približiti nas Slovencima. Tu energiju i motivaciju treba iskoristiti i fokusirati. I mlađi lovci isto gledaju više blagonaklono na puške sintetičkih kundaka, poluatomate u lovu i slično, tako da bih rekao da stvari definitivno idu u pozitivnom smjeru.
jolly wrote: Tu je vec pitanje osobnosti pojedinca na poziciji, koji hoce da talasa, ili nece da talasa dok mu ide placa i ostale beneficije.
Možda Ako govorimo o pozicijama u ministarstvima i slično. Ovi koji su na pozicijama u Saboru nemaju nikakvih problema s talasanjem.
jolly wrote: Ali svakako nema loseg kontraefekta ako se pokusa.
Ovaj mehanizam je u sloveniji doveo do legalizacije prigusivaca. Mi smo par godina u razvoju iza Slovenije, mozda je vrijeme da se pokrenemo.
Slažem se, apsolutno je vrijeme da se pokrenemo!
Sent using Tapatalk Pro