andrej wrote:Da, sjećam sa da smo pucali u srednjoj školi i nitko od toga nije radio problem.
Po meni, u današnje doba nemoguće je to opet uvesti u škole. Bilo bi prosvjeda na sve strane.
Mislim da nije nemoguce, ali treba polticka volja.
Na nastavi ONO i DSZ, nas profesor bi ostavio 2 puske m 48, i nekoliko skolskih metaka, da se upoznamo sa punjenjem i procedurom (prije bi nam sve objasnio).
On bi otisao vani zapaliti. Mi bi se "igrali rata" a cure u razredu bi kolutale ocima.
Odakle su te puske dosle, nemam pojma, Mozda iz skladista TO, ili iz vojarne, pa bile vracene, ili su bile u skolskom inventaru - ne znam.
U osnovnoj skoli ima li smo u inventaru zracne puske.
Takav oblik nastave je danas nemoguc, i mislim da bi bilo vrlo tesko do nemoguce uvesti (vojno) vatreno oruzje u skolski inventar, i onda bi to zahtjevalo izmjenu palete zakona i pravilnika koji se nadogradjuju zadnjih 30 godina, i skolskog programa. i par godina saboirske procedure
Ono sto bi se moglo je u skolama odraditi teoretsku nastavu.
Potpisati ugovore sa morhom (ili mupom) da predstavnik morha (ili mupa) dodje u skolu sa dve puske, i pokaze postupak rastavljanja, sastavljanja, ciscenja, punjenja sa skolskim streljivom. I na kraju polugodista da se (opet u skladu ugovora s morhom ili mupom) odradi jedno ili dva bojeva gadjanja.
Predmet cak moze biti i "izborni", pa da se zapakira politicki korektno.
Iako mi je taj dio srednjoskolskog obrazovanja ostao u super sijecanju, nekima nije.
na bojevom gadjanju smo mi decki gustali s m48.
Ja sam uzeo od dede jos malo 8x57 metaka (citaj pun dzep) radi dodatnog "usavrsavanja", pa sam to potrosio poslije ocjenskog dijela.
Da primjerno savladam gradivo morao sam uzeti repeticije.
A cure su plakale s modricama od trzaja, i zeljeznog okova na m48.
Nikad mi nije bilo jasno zasto nisu dali papovke za to.
medjutim danas taj probelm ne postoji. puska VHS, nema skoro nikakav trzaj.
Stvar je samo volje da se sprovede.