Marin223 wrote:
Evo neke razlike iz Slovenije:
- Osoba koja NE ispunjava uvjet iz prethodnog stavka može gađati samo pod nadzorom voditelja strelišta ili ovlaštenog djelatnika strelišta. (dakle ne treba im trener/instruktor)
- Punoljetne osobe mogu gađati samostalno, a maloljetnici pod nadzorom instruktora, trenera ili odgovornih osoba streljane. (dakle opet nije nužno imat trenera/instruktora)
- Odredbe ovoga zakona o civilnim strelištima ne odnose se na streljane i zemljište koje koriste pojedinci i streljačke organizacije... (kako tek ovo zvuči...)
- Prigušivači, držanje oružja iz A kategorije i još vjerojatno hrpa drugih prednosti...
A evo i primjera kod nas:
Uzvisina na mjestu za vježbe iza mete mora biti čak 6 metara ako je staza dugačka 100 m. 6 metara nije baš samo tako nasut zemlje već treba izvest građevinski zahvat,
vjv se to niti ne smije napravit na poljoprivrednoj površini, što znači da treba građevinska, a građevinsko zemljište košta kao poljoprivredno pomnoženo sa 10.
Znači to je primjer gdje ti jedan stavak pravilnika odma množi cijenu projekta sa 10...
Odakle su izvučeni/izračunati ti brojevi i mjere u propisima ? Onako iz dupeta pa na papir ?
Izvukao si uglavnom bitne stavke s kojima se slazem. Ja bi ih probao staviti u kontekst ralnog zivota naseg svagdasnjeg.
Mogucnost rada sa profilom odgovorne osobe na strelistu (koja nije trener), omogucila bi nekakvu sigurnost investicije privatnom poduzetniku, da moze iznjamljivati opremu.
A sad sto se tice odredbi za streliste i strucnjaka:
Mi u hrvatskoj kolektivno nemamo iskustva gradnje strelista - uz par izuzetaka sve sto je izgradjeno izgradjeno je u Jugoslaviji, ili prije.
Pa kad niko u zadnjih 30 godina nije gradio strelista, kog bi ti stavio za meritornog strucnjaka da ti napravi pravilnik?
Po starom zakonu postojalo je NEDEFINIRANO mjesto za vjezbe gadjanja. I to niko nije mogao sagraditi, jer nije bilo defnirano
A sad je mjesto za vjezbe gadjanja DEFINIRANO. Nije idealno ali postoji definicija. To je napredak.
Kad je vec definirano, nigjde ne pise da moras raditi nasip, ako imas prirodnu konfiguraciju terena, dolac, brdo u pozadini, kameneolom. Postoje druge opcije, naci bolju lokaciju.
Drugim rjecima napredak je u tome, da neke opcije postoje i da su definirane. Prije tog nije bilo
Da li je pravilnik savrsen, nije, ali iz ova iskustva siguran sam da ce se reflektirati na slijedecim izmjenama pravilnika
Za pistolj ne treba 6 metara nasipa, dakle nesto je vec dostupno, i laske rjesivo.
Konacno, u HR ja znam odnedavno za 2 mjesta za vjezbe, trebalo 5 godina da se oforme. Postoji jos nekoliko slicnih incijativa.
Stvari su se pokrenule.
Samo nista ne ide preko noci.
ne zaboravi da velika vecina sportskih strijelaca puca pistolj, a ne pusku. Uzorak mozes vidjeti na biltenima drzavnog prvenstva broj natjecatelja pistolj, i broj natjecatelja puska.
Omjer je barem 10:1, u korist pistolja. Dakle, veca nam je potraba u zajednici za manjim strelistima za pistolj, sto znaci manja investicija i manji problemi oko nasipa.
Ne zaboravi jos jedan detalj. Sve kosta. Sagraditi mjesto za vjezbe, kupit zemlju itd - kosta.
Znamo da drustveni fondovi ne idu u smjeru izgradnje streljana - sportskih objekata. To ce u buducnosti sve ici iz privatnih dzepova entuzijasta koji su clanovi kluba
U HR prema javnim informacijama iz medija postoji 2400 ljudi sa sportskom dozvolom.
Od tog su neki u gradovima koji imaju streljanu - na pr osijek, zagreb. Pa ni ne razmisljaju o gradnji strelista
Sta mislis od tih 2400 ljudi, od kojih pola ima neki pristuop strelistu, kolika se masa za investiciju moze formirati da se preko noci, sagradi recimo 20 mjesta za vjezbe?
Skoro nista.
Dakle, ovaj porast, od dva vjezbalista u pet godina - od donosenja pravilnika, i nekoliko inicijativa koje su u rjesavanju i koje su mi ugrubo poznate - to je realni porast, koji je za ocekivati u realnom vremenu od 5 godina i stanju na terenu
Nema nas, i malo nas je.
Porast je 2 vjezbalista u pet godina, od 2018 do 2023.
A od 1995 do 2018 (23 godine) - porast i izgradnja mjesta za vjezbe je bio nula.
u 5 godina napravljena 2, u prethodne 23 godine napravljeno nula.
Ja vidim napredak. A zbog skormne brojnosti zajednice sportskih strijelaca, ne moze se ocekivati brzi napredak.