Darko11 wrote:
Pusku koja ne puca korozivnu municiju da ne ocistis ni godinu dana ,cijev ce ostati ista ako se iz nje ne puca korozivna stara municija sa kapislom od zivina fulminata...Sacmarice koje imaju kromiranu cijev mozes ne ocistiti i konstantno pucati 30 godina,i cijev ce i dalje biti ko nova.Nagledao sam se i jednih i drugih koje nisu ciscenje toliko godina nacistio,i pregledao.Zivin fulminat jedini ima veze sa tim i zivin fulminat je ono sto nagriza cijev.Danas se vise ne koristi zivin fulminat u kapisli.Ako nema zivinog fulminata odrzavanje svake puske na nitrocelulozni barut je jednako odrzavanje zracne.Ko hoce moze je cistiti i svaki sat,to je njegov problem i njegove insinuacije,a ne dokazi.
- Opisao sam ti zasto se cijev cisti.
- Uzorak koji imam je iz lovne grupe mog bivseg lovackog drustva. Gdje niko ne cisti puske, i sve su im groblje. Svi pucaju nekorozivnu municiju iz ducana. Kutiju do dve metaka godisnje, cesto puta manje od kutije.
- Kad opalis preko cadjave cijevi, uvjek ce cijev biti cista ko staklo, jer si je upravo s time malo pobrusio. Kad god se turpija zeljezo, ostaje bijeli metal, a ne ruzina.
- Ne ocekuj da ces vidjeti crnu koroziju ali si je svaki put jos malo pobrusio.
- AKo pucas dva metka godisnje, za 100 godina ispalit ces 200 metaka, cijev ce biti funkcionalna.Ispali kutiju godisnje, nemoj cistiti, javi se za 20 godina koja je situacija
- Svak moze raditi kako hoce. Njegova puska, njegovo vlasnistvo, njegova odgovornost. Njegov ponos i dika.
- jedino opravdanje za neocistiti cijev je neznanje ili lijenost. (a ne, ne korozivna municija)