Francis_Bac0n wrote:Pratit ću temu, imam istu sačmaricu (kinesku kopiju).
Ako ćemo podijeliti vlasnike oružja na lovce i sportske strijelce, lovci su uvjerljivo "zaostali" u vremenu. Kad sam se raspitivao u jednom LD-u u blizini za mišljenje o odabiru karabina, svi su me popljuvali kad sam rekao da želim polimer pušku. Ko da sam rekao da ću u lov sa M249, a ne sa legalnom puškom koja je dokazana i na streljani i u lovu.
Nema javno dostupnih i transparentnih informacija, sve se prenosi na "rekla-kazala", moraš biti nečiji "mali" da dobiješ šansu sudjelovati u lovu ili na natjecanjima... Uglavnom, preslika Lijepe Naše.
Za zadnji dio si u pravu
Sto se tice zaostalosti kultura lovstva ili streljastva.
Lovac fotokopira iskaznicu, i ide napraviti nabavnu.
U HSS: bilten (koji priznaju 12mjeseci) - 300 kn potvrda - zahtejv za nabavnu.
Internet nepismenost klubova i udruga u lovu i streljsatvu otprilike jednaka. (ne mozes nikog naci na internetu) ali HSS u tome prednjaci, jer samo na nivou da 80% zupanijskih streljackih saveza nema web stranicu, dok lovacki zupanijski savezi uglavnom svi imaju internet glasilo.
Takodjer, lovacki ispit uveden je online. (moderno jest, kvaliteta za otvorenu diskusiju)
A sto se tice odnosa ka oruzju, cinjenica je da su rekreativni strijelci (pojedinci) najotvoreniji ka novim tipovima oruzja.
ISSF strijelci drze se svojeg, kako trebaju po ISSF pravilima.
Lovacka zajednica je konzervativna.
A kako se bavim streljastvom i lovom, moj izbor za lov se svodi na apsolutnu klasiku, puska od zeljeza, i kundak od drva.
A u streljastvu, bilo sto sto mi se svidja, i sto ima neku zanimljivu disciplinu koju povremeno pucketa, ukljucujuci i polimerske materijale.
U HR, su klimatski umjereni uvjeti lova. Polimerski kundak i cijev od inoxa nije neophodna za lov. SImpaticno je za kamenite treren i lov po sikari, gdje se puska cesto izgrebe, padne itd.
Da je HR negdje u polarnom krugu, ili u tropskom podrucju onda bi polimer i inox bili glavni materijali. Za sad prevladava tradicionalni pristup u lovackoj zajednici.
A mladji lovci pomalo unose nove stvari.