jolly wrote:Barut wrote:jolly wrote:Pogotovu ako ima djece u kuci....jako pametno.
Ha? Pa pod ključem, ne pod jastukom! Ako je ukinuta odredba da oružje mora biti prazno, nije ukinuta ona da mora biti zaključano odnosno nedostupno neovlaštenim osobama.
Sent using Tapatalk
Da, i?
Reci mi da li si na bilo kojem tecaju ili osposobljavanju, od instruktora za lovca, ili od tvog trenera streljastva, ili na osposobljavnaju za rukovanje oruzjem (zavisno sta si prosao do sad) ili sluzbeno u pravilniku neke organizacije ovo cuo ili procitao kao sugeriranu dobru i sigurnu praksu? "Pravilan postupak"?
Ne, ništa od toga. Ja sam morao sve naučiti sam + što sam dobio savjete od dobrog prijatelja. Ali danas su sve informacije izuzetno lako dostupne, tako da to ne znači da ne znam o čemu govorim.
jolly wrote:U zakonu cak ni ne pise da se cijev ne smije makar prazna okretati prema drugima. Ali ako ne pise onda mozemo? Samo zato jer nije definriano zakonom?
Ako se ikada nađem u situaciji da sam žrtva nasilnog i protupravnog napada, itekako mogu!
jolly wrote:Zakon kaze ovo:
(1) S oružjem i streljivom mora se postupati s osobitom pažnjom.
(2) Osobita pažnja u postupanju s oružjem i streljivom pokazuje se u njegovom
pravilnom čuvanju, pravilnoj i stručnoj uporabi, nošenju, prenošenju i držanju u ispravnom
stanju.
Sad samo elaboriraj sta za tebe znaci "pravilno" i "osobita paznja"?
Za mene to znači sigurno rukovanje oružjem, dakle kao prvo i osnovno religiozno poštivanje četiri osnovna Cooperova pravila sigurnosti. Nakon toga slijedi tzv. "dobra praksa" koja se najčešće raščlanjuje na 10-12 pravila koja variraju ovisno o izvoru. To se trudim poštivati, ali opet to je nešto što smatram preporukom a ne nužno krutim pravilom. Jedna od preporuka je da se oružje ne drži napunjenim kada se ne koristi i već sam naveo da i tu preporuku poštujem. Ali ne znači da ta preporuka vrijedi za sve i u svim situacijama.
jolly wrote:Drzat ga punog doma (jer je zakon nedorecen), onda isprazniti kad ides na streljanu, pa cim se vratis ponovo napuniti, prije nego ga opetstavis u sef? puni prazni postupak? Zasto?
To ne radim, ali kada budem nabavio oružje za svrhu samoobrana, sigurno hoću. Kakva je korist od praznog oružja u nuždi?
Inače čitao sam dosta iskustava Amerikanaca i neki od onih koji imaju dozvolu za prikriveno nošenje, imaju potpuno suprotnu proceduru. Pune oružja kad ga vade iz sefa, nose ga napunjenog čitav dan i onda na kraju dana ponovno prazne i vraćaju u sef. I tako svaki dan. Po meni, to je potpuno nepotrebna procedura. Ako imaš dedicirano oružje za samoobranu, znaš da je uvijek napunjeno i točka. Neće ti se dogoditi da ga jednom zaboraviš napuniti, nećeš izazvati "bullet setback" jer stalno isti metak ubacuješ i vadiš iz cijevi itd. Smatram da je naš zakon napisan baš kako treba biti što se toga tiče, i ako dobijem dozvolu za nošenje, namjeravam izbjeći svakodnevni puni-prazni postupak.