Budući da sam već podosta od vas naučio, obračam vam se ponovo. U nedoumici sam između svačega nešto.
Naime, lovac sam i trebalo bi mi kratko malo moćnije oružje za potragu ranjene divlje svinje (svjestan sam koliko je opasna)
i da je kugla iz šačme najbolja, ali nisam svaki put u mogučnosti imati je pored sebe da sad ne objašnjavam.
To isto kratko oružje bih sa sobom vukao po planini pošto planinarim.
Znači prvenstveno za lov (ukoliko bude potrage) a već se dešavalo, a onda i ovo drugo. Znam da je bitan prvi metak u takvim
situacijama. Kada sam njuškao po forumima u potrazi za meni potrebnim, došao sam do ovog kalibra (357sig) koji je močan
a u kompaktnim dimenzijama.Kažu da sa zrnom od 8g. daje šta i magnum 357 iz cijevi 6" u isto 8g.
Uzeo bih HS-a u tom kalibru sa cijevi od 127mm, dok Glock 31 ima 114mm, ima poligonalne cijevi ali košta 2000 kn više.
Duža cijev od 13 mm ukorist HS-a u tom kalibru nije zanenariva, mislim da se dobije još više na brzini a onda i na svemu ostalom.Dalje koliko vidim, kod nas se može dobiti samo Belot sa zrnom od 9g. i ppu od 8g. oba su fmj zrna što mi odgovara
zbog penetracije, a oblik im je takav da predaju dobro energiju (stožasti), ali budući da nema nikakvih informacija sa terena,
iz prakse, ne znam što dobivam (u vreči)
Da ima kod nas kupiti dobre municije tipo američka "underwood","hornady" ne bih se dvoumio za kalibar već eventualno
za pištolj između ova dva.
Zbog toga još razmišljam o 357 mag u 4" sa težim zrnom 10.25g. (bilo bi najbolje u 6" ali zbog dimenzija...) ili .44 rem. mag. sa 4" ali mi se baš
ne puca iz tog topa (pogotovo krača cijev još veći trzaj).
Imam nešto iskustva kroz streljaštvo pištoljima kao i otprije
iz vojske.
Pištolj ili revolver što kupim koristiti ću isključivo za to što sam napisao + naravno samilosni hitac.
Molim sve poznavaoce sa se slobodno raspištolje...
Hvala vam svima unaprijed.