Dijelom bih se složio s tobom. Rekao bih kako su usporedivi Thor i Trailmaster u po pitanju karakteristika, ali ako gledamo kvalitetu izrade, mislim da je ona definitivno na strani Thora, a ne TM-a. Pitanje je sada je li to stvarno opravdava toliku razliku u cijeni....
A2 bio bio uz bok Recon Scoutu koji je kraći 1 cm što je i nije značajno a razlika u cijeni (od 300 kn = Replikart do 500 kn = Maestral) nije beznačajna bez obzira na debljinu oštrice o kojima bi se takodjer dalo raspravljati. Koliko nam debela oštrica zapravo treba i koja je prava granica debljine oštrice i je li bolje što deblje to bolje? Ovdje sam sam sebi kontradiktoran jer imam A1 (6mm debljine) i TM (7,9 mm)...
U ovoj cijeloj priči CS Laredo Bowie po tome ispada posebna kategorija iako isto mislim je blizak Thoru (2 cm je dulji) i TM-u. Ono što ga izdvaja je "bolji" dizajn (neki će se složiti a neki ne) i čini mi se bolja drška od TM-a (možda će nobile157 moći dati bolji comment jer ga i on ima).... Ali konstrukcijski gledano tang kakav imaju CS noževi definitivno nije superiorniji (Oštar prijelaz sa oštrice na ručku na štitniku nakon toplinske obrade predstavlja idealno mjesto mogućeg loma u extremnim situacijama)....
Cijene, samo pratim odnose u Finskoj i USA i realno dobivenu vrijednost. Govorim to zato što mislim kako kupovina CS Trailmastera u kolovozu po 2200 kn, dok je bila akcija u Replikartu možda pokazuje njegovu realnu vrijednost (kod nas) a i vani po web trgovinama ga se nađe za 300 USD....
Naši "uvoznici" ako ne mogu zaradit 50% neće radit posao.
Stalno se hvatam za to, ali jedan Busse BattleMistress je nož koji tuče oba po survival/combat svojstvima (izvor
http://www.knifetests.com/BussefFFBMtestpage.html) a k tome nije laminiran.... o cijeni bi se svakako dalo raspravljati....