Nedavno sam prošao šti i ti pa dobro znam u kakvim si problemima.
DAkle nailaziš na 2 VELIKA problema;
1.) Fašisticke i nedorecene zakone koje svi moramo barem tolerirati (Iako je naše demokratsko pravo da ih pokušamo promjeniti,ma kako teško nekima to bilo shvatiti)
2.) Priglupe savjete i omalovažavanja glupi i zavidnih ljudi koje možeš ignorirati,tipa;
Nemožeš još dobiti nikakvo oružje jer nemaš 21 godinu (vidi Zakon o oružju, čl.10)
"Čekaj da odrasteš","Ni sam ne znaš zašto ti treba" i sl.
Vama koji ga tako "savjetujete" neka vas bude sram. Oružje mu treba radi jednog razoga kao i svima normalnim ljudima; RADI SLOBODE I ZABAVE !
Mnogo sam se susretao s takvim tipovima i mogu ti reci da imam mnogo odgovorniji odnos prem oružju od vecine istih. Npr.,dok je jedan dijelio "savjete" kako sam još premlad i mogu "puknuti" i napravit iglupost. u isto je vrijeme bio polupijan i držao cijev ne baš održavane dvocijevke okrenutu prema kolegi lovcu.
Takvi ce ovo u vezi "SLOBODE" shvatiti kao da te savjetujem da vitlaš pištoljem u narodnjacko klubu i opcenito se kaubojski ponašaš,što to nije,vec se misli na spremnost da obraniš domovinu jednog dana ako to bude potrebno.
Mike ti je odlicno objasnio kako i što sa lovackom dozvolom i polaganjem.Ja sam išao na taj nacin po dozvolu i nisam požalio,je da je malo skupo... Tako dobiješ pristup najviše vrsta oružja. Savjetujem ti da se poslije uclaniš i u streljacki klub (MK pištolj ne možeš dobiti na lovacku dozvolu) te zatražis i kolekcionarsku dozvolu. (ako hoces thompsona,"šmajser",razne puškomitraljeze i sl. doduše privremeno/trajno onesposobljne,ovisno o stavu tvoje PP) Na taj nacin su ti ostvorena vrata za sve vrste legalnog oružja u RH.
Nobile ti je isto dobro rekao u vezi štetocina. Da budem iskren ja sam takodjer kao "detec" htio uzeti pušku ponajviše radi lova na stetocine (ulicen lutalice,štakore...) jer su mi uzor bili bratic i ostali iz LD.Do prije 5-10 godina hajke u samom mjestu bile su normalne. Niko nikada nije stradao.Na žalost danas je europeozacija udružena sa starim usidjelicama tome više manje stala na kraj,ljudi to drugacije doživljavaju,pa sam se tome i prilagodio. (Što ne zanci da tu i tamo neces zviznut koju macku ili štakora kada nema nigdje nikoga i svogdje pucaju petarde!

) Zakon moraš poštovat ili ga barm "navalcit" jer moramo priznati da u mnogim sredinama ni policija nije sigurna što je a što nije zabranjeno! Vidim prema mentalnom sklopu ljudi s kojima razgovaram i s kojima sam okružen da nije ista stvar doci do oružja u Istri i Zagrebu,te u Dalmaciji i Zagorju. Nije svugdje kao na papiru! Najbolje i najjednostavnije je pitati i ako ti dopuste to što želiš raditi,onda super,ako nisu,pomiri se s tim.
Za stetocine ti ne treba ništa osim snažne zracnine, iako moram priznati da nije isto kada se nešto prevrne uz "hisss" i razleti u vartometu crvenih nijansi uz "KABOOOOOOOOOMMMMMMM!!!"
Samo polako,pamet u glavu,budi smiren i sve ce biti u najboljem redu. Iskoristi zakon do maksimuma,ali pazi da ga ne kršiš.