Kolega najmanje jednu lisicu i to sa najslabijim standard velocity metkom ali ne pada u vatri kako ti mislis sto ne znaci da nije mrtva i nadjes je u krugu od 100m.Sa 22 lr tesko da ce ti lisica pasti u vatri i na 50m osim ako nije pogodak u glavu iako je i metak u trup cesto probije.Govorim hipotetski i znam da je lov na patke zabranjen sa 22 lr.Zanima me koliko iskustva imas sa 22 lr oruzjem pa tvrdis da nema snage za nista preko 50m.On nema preciznosti za dalje a snage ima toliko da stadardni najslabiji I podzvucni metak na daljini od 200m probija prometni znak koji sacmeni 15ak ne moze probiti niti sa 20 metara.Probao i nisam mogao vjerovati.Puno je opasniji nego sto mislis.Vranu sam pogodio jer je bila u skupini drugih vrana i izracunao sam da bih pogodio u skupinu da moram gadjati oko 1,5 metara iznad jer uvjek imam balisticku tablicu uz sebe kad sam sa 22lr na terenuzhrvoje wrote:Kolega pitanje koliko si odstrelio lisica sa 22lr na udaljenostri od 100metara (ili lisica uopce sa 22lr)?Darko11 wrote:Je ,jazavac je jako otporan ali ubija ga 22lr bez problema i to sa standardnim olovnim streljivom samo sto ga pogotkom (osim ako nije u glavu) obicno ne obara odmah .Prednost 22 lr u odnosu na sacmaricu je u dometu.Sa sacmaricom sitnu mozes gadjati do 30-40m .22lr moze bez problema skinuti nesto ala patka ili lisica na 100m a i puno dalje ako pogodis.Prednost sacmarice je olaksano gadjanje na daljini do 40m i mogucnost gadjanja u letu naravno.Iggy wrote:. 22 lr što se mene tiče za recimo jazavca do 30m, lisicu i ove sitnarije do 100. Nije mi se baš na jazavcu pokazao, a i tvrd je jazo. Za štetočine je sačmarica zakon, vrane i svrake na daleko može sa 22 fino.
Moje iskustvo je da lisicu do 50 metara obara samo dobar pogodak, preko toga ni ne pucam jer nece past.
Ako se nesto trzne, nadjem krv i ne nadjem poslje divljac ne racunam da je dobar pogodak.
Takodjer patku je protuzakonito loviti sa 22lr u RH.
Generalno sa 22lr ne treba pucati na nista pucati preko 50 metara jer nema dovoljno snage...
Teorija je teorija ali praksa kazuje nesto sasvim drugo.
A i onaj odstrel na 200-250 metara je zanimljiv (iako kazes da je bio cisti tref), koliko si gadjao iznad vrane ili imas balisticki turet?
Evo i izracuna do 100m,program racuna do 500 ali nije mi stalo u prikaz.Nevjerovatno je da na 500m jos uvjek ima 40 Joula sto bi ubilo vranu.Cudo je sto sam je pogodio ali nije cudo sto ju je odstijelio metak.