Hawk wrote:A zašto ovo niko ne spominje ???
Srbija je nabavila francuski raketni sustav Mistral 3. Riječ je o modernoj opremi za rušenje borbenih zrakoplova, baš takvih kakve Francuska sada nudi Hrvatskoj u obliku rabljenih Rafalea.
Taj podatak ne predstavlja samo vojno pitanje nego još više političko jer bi u slučaju da se Hrvatska odluči za francuski borbeni zrakoplov Francuska na području bivše Jugoslavije imala dva strateška partnera od koji bi teoretski jedan francuski strateški partner napadao a drugi francuski strateški partner se branio(?!).
https://projektvelebit.com/americki-f-1 ... HdM4vDq1Kw
Da, Francuzi usko surađuju sa Srbijom zbog Gazela helikoptera još od prije...a da su prodali i novih i raketa, jesu...
Dosadan sam sam sebi više, ali ja da biram, ne bi se ova procedura toliko vukla nego bi novi F-16 Block 70/72 već bili u proizvodnji, a piloti i tehničko osoblje na obuci. Aerodromi i zemaljska infrastruktura ne bi čekali nego bi se prilagođavali i gradilo bi se...gdje boljeg vremena nego sada kada je korona i ima malo, gotovo ništa letova... obrana zračnog prostora i nadzor su nam KATASTROFA... 5 fiksnih radara, zrakoplovi koji mogu letiti samo u povoljnim meteo uvjetima i s vrlo ograničenim mogućnostima, nemamo zrakoplove u Zemuniku, do juga Hrvatske im treba ajoj...
Mi trebamo cjelovito rješenje koje će zadovoljiti 3 kriterija: rano uzbuđivanje/detekciju, detekciju i kategorizaciju svih tipova letjelica (mali, sporih, velikih, brzih), brzo operabilnost i jednostavnu preorijentaciju i konfiguraciju na razne vrste ugroze iz zraka.