Marin Bralic wrote:Ma jolly sve ok, ali ja sam odgajan da u tudji auto ne ulazis. Na tudji parkiran motor ne sjedas. Na privezane barke ne uskaces. To je tudja imovina koju se mora postivati.
Ovo sto si napisao, za mene je svetinja.
Ali sve cesce vidimo da se ustaljene moralne i drustvene norme gube. Drustvo se mijenja.
Treba reci jos jednu stvar.
Bilo je tih pojava i ranije (a podsjetio si me, kad si spomenuo barku).
U lucici gdje sam drzao barku, jedan dio lucice je bio zasticen ogradom, drugi dio lucice bez ograde.
Tamo gdje su bile barke vezane bez ograde, bilo je ustaljeno "kupaliste" jedne odredjene nacioanlne manjine.
Po tim barkama su redovno skakali, i umjereno vandalizirali.
Zasticeni dio lucice je zasticen ogradom, ali portun se nije zakljucavao.
U tom dijelu lucice u zimskim mjesecima imali smo povremene provale u barke, ja osobno 2 puta. (maznulo mi sta su mogli. pirotehniku, aparat za gasenje, i sl.)
Kad smo poceli zakljucavati portun lucice po noci, provale su prestale u tom djelu lucice.
U ljetnim mjesecima, barku vezem na mjestu ispred kuce.
oduvijek.
I oduvijek isto: Svako ljeto pojedini kupaci se vjesaju za bok, pojedini nepoznati klinci se penju po barci da bi skakali sa nje.
Kad se vjesaju za bok, onda se nogama naslanjaju na podvodni dio i skidaju antifouling stopalima. (antifouling je nacelno self polishing, dusu dao ga se istrosi stopalima)
Vjesaju se za bovu i jasu po bovi.
par puta su mi odvezali barku. (srecom pa sam vidio)
Protiv tog ne mozes nista.
Kad mi razvale pajol skakanjem, ili neki komad drva ko skeram za veslo, popravim i idemo dalje.
nema nacina protiv tog se boriti, jedino znam da je barka na "ljetnom udaru" pa onda ne drzim nista unutra sta se moze ukrasti. I imam na oku kolko mogu ako je odvezu, da mogu opet zavezati.
E, sad sankcije i kaznjavanje.
2-3 mjesecna placa? Sta ako nema posao? Zatvor na mjesec dana, ili dva?
Ajmo sad ovo:
Automatska prijava po sluzbenoj duznosti, sankcije postoje, i sankcionirati sudski?
Ili opcija koja isto postoji, privatna tuzba?
U prvom slucaju, policija odradi posao, krene prijava, i sudski postupak, nakon tog zovu se svjedoci (osteceni).
A onda Ups!
Svjedoci se niceg ne sjecaju, i sav trud i postupak policije pada u vodu. jer se svjedoci boje.
Ili, privatna tuzba. Za strah, i pretprljenu dusevnu bol, strah ili nesto slicno.
Odvjetnik zatrazi zapisnik od policije i pokrene tuzbu.
I onda to traje barem nekoliko godina. Da li se isplati, sta se iz tog moze izvuci?
ovo su realnosti zivota. Situacija sa "preplasenim svjedocima" je vrlo cesta, znam iz prve ruke.
Ljudi cesto ocekuju efektivan i nemilosrdan postupak sustava, ali ne zele se inkomodirati i angazirati. Strah.
I to u slucajevima medju gradjanstvom, ne govorim o slucajevima gdje je neki krupni profesionalni kriminal, pa postoje mozda realne prijetnje.
Da tako kazem, za slucajeve "kokosarenja", sezonskih lopva i slicno.
Za policijski posao, ovo je vrlo demotivirajuci faktor. Odraditi sve po pravilu, i prijava da padne jer se svjedoci povuku od imaginarnog straha. nemaju muda.
Znam neke slucajeve svjedoka koji su se povukli iz prve ruke. A bez da je iko vrsio pritisak na njih.
Sve u svemu ovakve slucajeve bivsa milicija, rjesavala je pendrekom i bilo je vise reda na razini ulicnog huligarenja.
U modernom drustvu, pendrek vise nije opcija. Ali ja zaista mislim da policiji treba dati vise ovlasti.