zhrvoje wrote:Evo jedan video o lovackoj odjeći, dotakao sam se i lovne etike i ovog sto se pise u postovima iznad...
https://youtu.be/9UkToy9ygVQ
Bas sam mislio kad ces se ukljuciti!
zhrvoje wrote:Evo jedan video o lovackoj odjeći, dotakao sam se i lovne etike i ovog sto se pise u postovima iznad...
https://youtu.be/9UkToy9ygVQ

vrlo zanimljivo. ali tako kao si rekao, balkanska lovačka 'kultura' ne može se primerjati sa germanskom, a od engleske smo dalje nogo do Meseca.jolly wrote:Lovacka kultura kod nas je zapravo lovacka kultura mittel Europe, jakog germanskog utjecaja, iz cega slijede nasi lovacki obicaji.
Ovo na filmu, jednako stara i nesto drugacija je "otocka" engleska lovna kultura, gdje su neki obicaji i dress code su drugaciji, ali odnos prema lovu, tradiciji, i cijeloj kulturi i bastini je zapravo isti. Paralele si identicne. Nacin oblacenja, sigurnost, etika, pravila ponasanja u grupnom lovu.

U americi ne mozes loviti Elka - wapiti jelena (slican nasem domacem jelenu), za manje od 10.000 usd, mozda i vise. Sve manje je opcija za radnog gradjanina za "slobodan lov". U texasu vise prakticki nema "public land", da se lovi sa markicom za sitne novce kupljenom u lokalnom ducanu.Darko11 wrote:Ja sam vise pobornik Americkog lezernijeg stila lovca koji je fakticki spretni prezivljavac u prirodi.Oruzje i odjeca su alat.Ne volim Evropske lovacke obicaje,ceremonije,pocasti, i oblekice, pa cak ni taj tip izgraviranog i nepotrebno preskupog oruzja itd itd,po meni je to sve "preseravanje",ali ne volim ni krajnosti bas da se lovii sa AR15 ,al sa M48 vec moze ili necim starijm.Volim da je lovacko oruzje malo tradicionalnije ,ali ne sad sa nekim gravurama kao na Turskoj dzezvi itd.Oblacenje lezernije,ne moraju biti farmerice ali ne mora biti ni Engleski sesiric,moze biti neki kaubojski :=).Ali sto ljudi sto cudi ,100 zena 200 sisa
Narvno,u Americi postoje stroga pravila ,ali manje se promovira "elitizam" u lovu nego u Europi sto cijenim.Za mene je pravi lovac spretni domorodac koji zivi od lova(ili se pokriva dobrim djelom sto se tice zdrave hrane iz prirode),njima se najvise divim a takav je i americki"duh" tj njihova dominantna predozdba o lovcu ,iako Elitizma ima i tamo u izobilju.Elitizam nevolim inače, a posebno ne u lovu, iako ni ja ne podrzavam krajnosti.jolly wrote:U americi ne mozes loviti Elka - wapiti jelena (slican nasem domacem jelenu), za manje od 10.000 usd, mozda i vise. Sve manje je opcija za radnog gradjanina za "slobodan lov". U texasu vise prakticki nema "public land", da se lovi sa markicom za sitne novce kupljenom u lokalnom ducanu.Darko11 wrote:Ja sam vise pobornik Americkog lezernijeg stila lovca koji je fakticki spretni prezivljavac u prirodi.Oruzje i odjeca su alat.Ne volim Evropske lovacke obicaje,ceremonije,pocasti, i oblekice, pa cak ni taj tip izgraviranog i nepotrebno preskupog oruzja itd itd,po meni je to sve "preseravanje",ali ne volim ni krajnosti bas da se lovii sa AR15 ,al sa M48 vec moze ili necim starijm.Volim da je lovacko oruzje malo tradicionalnije ,ali ne sad sa nekim gravurama kao na Turskoj dzezvi itd.Oblacenje lezernije,ne moraju biti farmerice ali ne mora biti ni Engleski sesiric,moze biti neki kaubojski :=).Ali sto ljudi sto cudi ,100 zena 200 sisa
Nemoj misliti da tamo bas u svemu cvatu ruze. U vecini slucajeva vrlo su kratke lovne sezone, podijeljene na lov lukom, lov crnim barotum, lov puskom... Razlicite zemlje, razlicita kultura lova, razliciti obicaji
Selektivna primjena pravila lova? Hmmm.... Ni to nije bas u redu.
Mozes tamo kupiti oruzje, povoljno, nije komplicirano, ici na streljanu, takodjer. Ali, lov. kosta sve vise.
Ovo si jako tocno napisao.Darko11 wrote: Za lov je jednako stetna slika bogatasa koji je u Africi odstrijelio Zebru i to masno platio,kao i slika Mile iz donjeg Ljubica koji sa papovkom u ruci i HVO uniformom snima svinju koja vristi od bolova ranjena dok je drpaju psi.Obe krajnosti su jednako lose za lov.
Niko ne ostavlja negativne komentare na netu na lovca koji lezerno obucen i sa prosjecnim ali eticnim oruzjem eticno odstrijeli divljac, brineci se za brzu smrt i sugerira javnosti da ce je to meso pojesti i nahraniti svoju obitelj zdravim komadom mesa iz prirode ,i uz uvjet da te divljaci ima u poprilicnom broju.
To je puno gori prizor od lova ali nema puno snimki iz klaonica dok je net preplavljen snimkama iz lova ,a obicno lovce kritiziraju licemjeri koji jedu meso iz tih klaonica.Ako je neko bas vegetarijanac ja uvjek kazem svaka cast,bar ima pravo na da me kritikuje zbog lova,ali malo je takvih.Mirok wrote:Treba jasno javnosti reći i naglasiti da ne budu licemjeri!
Neka pogledaju snimke ubijanja životinja u klaonicama.
Je li to lijep prizor ?
Meni nije.
Nije mi lijep prizor,a cijeli sam život lovac,ribolovac,pa i vojnik(malo manje),a i zdravstvani radnik.
Users browsing this forum: No registered users and 4 guests