Marko2Marko wrote:Ne brinem ja za tvoju pušku, samo ljude zanima sa čime ideš na ovo takmičenje.
A računanje meta ne bi bilo bolje na maximalnoj povečavi, jer je možda tamo uvjek jednako povečanje, a na 10 ili 20 možeš da fališ zbog tolerancije u mehaniki?
Sa SFP je meni brže na uvećanju na kojem je končanica kalibrirana. U mome slučaju 24x
FFP sa finom končanicom je bolja opcija za ove stvari. Zapravo, jedina ispravna opcija.
Veće uvećanje je preciznije, ali treba prvo naći metu. Ja sam vježbao sa oba oka otvorena. Ali niže uvećanje je uvijek brže. I to je jedna od prednosti FFP. Ne gubiš vrijeme na precizno namještanje uvećanja i traženje mete. Nađeš na min, pa digneš na max, vrijednostima uvećanja se ne zamaraš.
Igram na nasipe. Mete će vjerovatno biti na njima. Znači, okrugli brojevi. Dovoljno je da sam oko jednoga okruglog broja i uzimam tu vrijednost. Bitno je da mogu odrediti koji je nasip u pitanju.
Nisam bez razloga napisao da su zrno, brzina, BC, manja briga. Dok je stabilno (predvidivo) to je dobro.
Ovo je oko pripreme (range card i upucanost optike), mjerenja daljinje, čitanja vjetra i vještine iz različitih stavova. I od tu dolaze promašaji. Nema korekcija, grupa, bodova.
Jedan metak, pogodak ili promašaj.