Cijena je u svemu ogranicavajuci faktor.Mike_Torello wrote:ma bas me zanima koliko ce ovih koji sada pucaju PAP i M48 biti u stanju izbrojiti gore spomenutu cifru, znam jednog koji je kupio spektiv od cca 2000kn "prodao bubreg i nogu" ni dan danas zeni ne smije reci nista o tome... a sad da kupi naovu pusku i za nju određenu kolicinu streljiva za trening i natjecanje... PAP i M48 su zivi zato sto su jos relativno jeftini pristupacni i sto jos svi imaju neke zalihe tog streljiva. Osobno ako cu vec izbrojiti 15kkn za pusku, onda ce to prije biti neka long range repetirka s odgovarajucom optikom.jolly wrote:po meni, malopradajna cijena bi mogla biti izmedju 10-14.000 kn.
Ako HSS koji ima najvecu grupu potenicjalnih korisnika ga uvede u tehnicki pravilnik za VK-PAP, postat ce poprilicno popularan, u nekolliko sezona.
I sama disciplina vk pap, ce ozivjeti. (sad je disciplina vk pap, i m48 na izdisaju)
kamo srece da postane dostupna, to bi me veselilo, vjerojatno bih ju jednom i kupio da financije nisu problem kao i vecini nas.
Ali ja to gledam, slicno, kao kad smo raspravljali o upisninama u lovacko drustvo: sa visokom upisnonom se principjelno ne slazem, ali cinjenicno veliki broj lovaca upisan u drustva dokazuje da se moze .
Druga stvar, iz primjera streljastva.
Sportska snajperska puska, + oprema, koliko dodje takvo ulaganje? investicija barem 4-5.000 eur, ako se racuna i pokoja sitnica dodatne opreme. i ovo je skromna oprema. nesto malo bolje bit ce i skuplje.
Pa onda vidi u zadnjih 10 godina porast broja natjecanja, i broja natjecatelja u long range disciplinama.
Bez obzira sta je oprema u trenutnom pravilniku za natjecanje VK pap (iVK puska 7.9) jeftina, popularnost discipline je u opadanju, a long range bez obzira sta kosta je u porastu.
kad je krenula javna rasprava o novim disciplinama, bio sam napisao prijedlog izmjena.
izvukao sam podatke biltena zadnjih 5 godina, za pap i m48, i za osijek i msk long range a grafikoni porasta ili pada popularnosti su u privitku.
(ima jos long range natjecanja u HR, ali rezultati porasta odaziva ce biti slicni - jer isti ljudi rotiraju po turnirama u HR)
zato mislim, da skupa cijena opreme, ne zaustavlja porast poluarnosti long range disciplina.
A jeftina cijena opreme za m48 i pap, ne zasutavlja pad popularnosti ovih. Po meni, ni ne moze se nacionalni program nekog natjecanja bazirati na opremi koja se vise ne proizvodi....
Grafikoni porasta/pada popularnosti na osnuvu biltena, su dolje, u zadnjih pet godina. (klasicne disiciplin u opadanju, moderno u porastu, na osnovu tog - pretpostavljam da bi tako bilo i u slucaju da se modernizira pravilnik za Pap i dopusti koristenje MODERNIH pusaka)