Pratim već neko vrijeme ovaj thread i umirem od smijeha.
Nažalost, otegnulo se to kupovanje pa sam skroz zaboravio na ovo i već ste kupili... šteta...
Vidite, zbog dobronamjernika koji se baš i ne kuže u vaš zahtjev (a ne kuže se ni u noževe osim što pročitaju sa interneta), završili ste sa precijenjenim neadekvatnim nožem za vaše potrebe i jednim nožem fiksne oštrice - on je od 12C27 sandvik čelika (malo poboljšani 440C, al zove se 12C27 da bi bio 3 puta skuplji u nabavi). Ovaj drugi nož će vas služiti godinama i možete ga održavati na mesarskom oštraču bez problema. Ne bi bilo loše da je to superfini (ne polirani) oštrač, ali odgovara i normalni kakav uglavnom mesari imaju. U usporedbi sa F.dick tranžerom ovaj nož je točno duplo izdržljiviji i kvalitetniji.
Ali kažu da je put do pakla popločan dobrim namjerama. A gospoda koja prerežu jednu kobasicu mjesečno smatraju da je to isto kao i nož koji pliva po salu i mišićima barem po pola sata na dan.
Da mesarski nož može bit sklopiv, F.Dick bi ih sigurno radio. I ne bi valjali kao što ni ovi novi fiksni dickovi ništa ne valjaju... sorry, ali nisam mogao izdržati...
Mogli ste po pitanju noža završiti duplo jeftinije, a dobiti nož koji zadovoljava vaše potrebe - i možete ga održavati normalnim srednje finim štapom za noževe kakav imate u mesnici. U2 možete samo dodatno otupiti takvim oštračem jer on je napravljen od praškastog čelika (karbid) i traži bezobrazno skupe dijamantne bruseve koji su nažalost uvijek ručne izvedbe tako da je to 3 dana drljanja kada se rezni kut zaobli da ga dovedete u red - i uglavnom znači uništenje oštrača kada ga se treba tako ručno reprofilirati.
Ja osobno mislim da bi obični cold steel voyager clip point (614 kuna stara cijena, sada će nova biti 960... jel to netko rekao "marža"?) bio puno bolje rješenje za vaš zahtjev. Čelik je dovoljno tvrd da drži dugo i dovoljno mekan da ga se da održavati priručnim metodama i mesarskim oštračima. A oštrica je skoro 11 cm, a to može poslužiti za mesarske svrhe bez problema