To ti je posljedica stanja kod nas:
Ne postoji literatura o modernom streljastvu.
U vecini slucajeva, streljastvo se u teoriji bazira na knjizi "sportsko streljastvo", vojnoizdavacki zavod, 1976, grupa autora.
Odonda nije izaslo u HR nista vrijedno spoemna.
Da se razumijemo, ova knjiga je vrhunska, (doduse kopija knjige "Competitive shooting: ruskog autora Yur'yev-a), ali za sad je malo zastarjela, pokriva zrak, mali kalibar (zastava i CZ), m 48, te pistolje i revolvere prisutne do 70 tih godina. Sistem rada trenera za sportasima u toj knizi je zamisljen kroz prizmu klubova iz bivseg sistema, kao i organizaciju natjecanja na velikim streljanama - koje god da su bile postojece na teritoriju bivse Juge.
U medjuvremenu, niko se nije potrudio tiskati nesto modernije, sa novim disciplinama streljastva.
Inace, stavio sam pred par dana na forum klasicno streljastvo prijepis teksta za trenere Gorana Popovica, (35 godina star izvornik), malo moderniziran. Nek se nadje kome treba, i vidim da lijepo to ide, vec ima dvadesetak downloada.
Drugim rijecima, HSS kao najstarija streljacka organizacija, ne bavi se trivijalnim stvarima kao sto je neka, boze oprosti, literatura za struku. Imaju pametnija posla (na pr najnoviji pr. izbori u tajnistvo - procitati s njhovih stranica zapisnik 14. sjednice IO - skandal sam po sebi).
A noviji savezi, tek se trebaju pokazati na planu izdavastva.
Uglavnom, kulutra i edukacija sportskog streljastva kod nas u teoriji, bazirana je na internetu ili stranoj literaturi.
Onda imamo novu forumsku terminologiju kakvu imamo, pa se ja onda svaki put malo nasalim sa novim izrazima, sa bespuca inetrneta!
Dakle, moj prethodni tekst, je satira, prema izdavackoj neaktivnosti streljackog saveza, koja se jos bazira na knjigi iz Juge, koju nalazimo po antikvariatima