za vece udaljenosti (FIELD TARGET) su na prvom mjestu DOMED diabole, dakle one zaobljenog vrha... provjereno iz iskustva.
kod spicastih poput RWS superpoint ako spica nije u samom centru (govorim za 4,5mm prema vlastitom iskustvu)
kad se puca iz jakih pusaka dolazi do destabilizacije zrna na udaljenostima preko 25m... rezultati s njima na 40m su bili slicniji onima sa hobby municijom.
probojnost rws superpoint na pocincanom limu, cista rupa, pravilnog oblika no na drugom limu ni traga zrnu koje je proslo kroz rupu... jednako cistu rupu je napravio i PBA gold...
http://www.cabelas.com/cabelas/en/templ ... id=0039862
RWS superpoint je odlican za puske manje i srednje snage, dok ove "magnum" 300m/s+ obitelj vise voli domed.
HOBBY je "budget" i od njega se nemoze ocekivati neka preciznost i probojnost
najbolju probojnost sa olovnim dijabolama sam imao sa GAMO ROCKET (one sa pobakrenom kuglicom na vrhu)
koje su napravile najciscu rupu na pocincanom limu i nakon toga imale najmanje skretanje s putanje buduci je pucano pod kutem na 2 lima kojih 15cm jedan iza drugog...
(tajna je u kuglici - poslije sam napravio isto sa jednom domed diabolom i na njoj napravio udubinu na koju sam montirao kuglicu koja je spala sa rocket diabole - rezultat? IZVANREDAN, dakle nabaviti 2mm celicne kuglice i baciti se u kucnu proizvodnju "ARMOR PIERCING" diabola =))
GAMO RAPTOR (PBA GOLD) i Arizona Magnum su sljedeci sa najboljom probojnosti i COMETA MAGNUM (isto kao i arizona - sabot celicna crna u plasticnim/gumenim kosuljicama, sam sto je arizona veca u gumenoj a comata manja u plasticnoj kosuljici). No ta "sabot" zrna zbog malog otpora u cijevi i velike brzine prvo opasni za pusku skoro kao i opaljenje na prazno, a drugo na vecoj udaljenosti zbog velike brzine i male tezine gube na stabilnosti a samim time i preciznosti.