Trziste u Hrvatskoj je formirano prema ponudi i potraznji koju cine slijedeci faktori:lex-lutor wrote:Dobro si me nasmijao cijelim postom, na zalost to je realnost okruzenja u kojem zivimo. Mali smo i gotovo.jolly wrote:
Ako kao klijent, kupac, iz sportskog streljackog miljea, udjes u klasicni lovacki ducan u hrvatskoj (jer osim po kojeg izuzteka nema u HR sportskog streljackog ducana), trazeci nesto specificno za sport, sanse su vrlo velike da izadjes nezadovoljan iz ducana. A onda da trgovac, kaze kasnije, ajme kakva budala meni dolazi u ducan - "on misli da smo mi amerika".....
- 1.500 - 2.000 registiranih sportskih strijelaca, naspram 55.000 - 60.000 lovaca. (sportski strijelci cine ne vise od 3% zainteresiranog trzista, a i od njih je barem pola na malom kalibru, ili zracnom programu)
- 3-4 streljane za veliki kalibar, od kojih su neke sa vrlo ogranicenim pristupom. (i nista juznije od Rijeke, pola hrvatske prema jugu nema streljanu, a to eliminira dalamtinsko dubrovacki dio interesa trzista za sport u hrvatskoj)
- Uvozna adminsitracija trgovaca, je zahtjevna.
- 90% lovaca koji predtsavljaju preko 90% inetersenog trzista u hrvatskoj je zadovoljno izborom kalibra oruzja iz standardne ponude, i lovakce municije na nivou 30-06, 8x57, 308 win, 7x64, 300 win mag, 9.3x62, 22lr i 22wmr, odnosno za kratko: 9x19, 38 sp, 357 mag, 45 acp. (mislim da su svi svjetski - evropski brandovi prisutni na trzistu, pa je samo pitanje modela koji se uvoze kod nas)
I to je to. Lovacki ducani se vrte u tom krugu, i tako planiraju uvoz.
Medjutim kako rekoh, sportkih streljackih ducana nema, odnosno u zadnjih par ponuda sportska ponuda je pokrenuta i siri se ponuda, za sad je to - bojna doo, i sportcommerce.
A ja razvio svoju filozofiju, nazovem pitam jel ima ovo ili ono, ako nema, trazim dalje, najcesce vec u sloveniji se nadje. Ne gubim zivce radi nedostatka ponude kod nas.
Onih nekoliko posto, koji trazi nesto specificno, snalazi se kako ko zna. Ja sam jednu pusku, koju sam konacno nabavio, trazio nesto vise od dve godine. Dodatna komplikacija, ne proizvodi se vec dugo (nema novih u ducanu), i kalibar je rijedak za nase prostore (pamnema ni polovnih bas obilato). Znaci trazis svugjde dok ne naleits.