Mike_Torello wrote:jolly wrote:uvedu druge opcije pusaka i kalibara, pomalo ce nove puske zamijeniti pap i m48, pod pritiskom rezultata i konkurentnosti.
a koja je trenutno alternativa tome uopce? Hoce li sam "novi aparat" kostati cca 10.000kn... tko ce si to htjeti/moci priustiti? Bit ce kao sa long range streljastvom, oni bogatiji ce biti konkurentniji sto opremom, sto kolicinom treninga :S
Moze se i tako gledati. Medjutim za svaki sport, tehnicke pozadine, konkurentna oprema kosta. To je tako.
m48 je "jeftin" samo zato jer je polovan. Ako je toj puski ekvivalent trzisne vrijednosti karabin moderna zastava m70, ona u ducanu kosta nova oko 6.000 kn. Hipotetski, toliko bi mozda kostao novi m48 kad bi bio u proizvodnji? Kad bi se prodavale nove, razlika u cijeni bi se znacajno smanjila?
pap i m48 vise ne proizvode, oprema je zastarjela. Mislim da je proslo vrijeme i kad se municija dijelila na lopate badave. Ne moze se bazirati program rada natjecanja iskljucivo na zastarjelim modelima, i vecinom istrosenim. Za tehnicki sport mora postojati podrska industrije a za slucaj pap i m48, tog nema. Zato mislim da ove discipline u ovoj varijatni nisu dugorocno odrzive.
A jos kad se pocme kupovati fmj municija u ducanu, prica o ekonomicnosti brzo se trosi.
Ako gledamo pistolje za streljastvo, jedan sig 226 x six, ili sig p210 - 6 incha, to je opet cijena oko 3.000 eur po komadu u ducanu.
Dobri match pistolji, slabijeg branda ici ce pri cijeni od oko 1800 - 2000 eur komad.
To je neki prosjecni cjenik.
Dakle, nije moderna VK puska bez optike, tako veliki izuzetak, po pitanju investicije u streljastvo.
Od ekonomske varijante, za sad je jedino MK puska ostaje, kao i zracna puska. Crni barut nije nepristupacan, premda ima tuniranih komada oruzja u vecom nivou cijene.