timmy75 wrote:imam također rođaka u kanadi, koji je i lovac.
posjedovanje karabina ili sačmarice i nije takav problem.
ali bilo što poluautomatsko je gore nego kod nas i to dosta. intervjui, komisije, polaganja ispita, psiholozi...o pištolju možete samo sanjati...pravila kod prijevoza oruzja su kao za prijevoz uranija 235.
vjerojatno takve stvari čekaju i nas.
Istina.
Da malo još pojasnim njihove zakone, oni imaju tri kategorije oružja: prohibited, restricted i non-restricted. Donekle slično našim kategorijama A, B i C. S tim da je njihova "C" odnosno non-restricted kategorija drugačija od naše. Kod nas se oružje C kategorije se nabavlja bez dozvole ali se mora registrirati. Za njihovu non-restricted kategoriju je obrnuto, moraš imati dozvolu ali ne treba registracija. U toj kategoriji je ono oružje koje se smatra lovačkim, tipa repetirajući karabini, sačmarice, malokalibarke. U praksi to je kao naša B kategorija samo bez registracije. A to je ujedno po meni i jedina prednost koju ima kanadski zakon pred našim. Za izdavanje dozvola još više gnjavaži i papirologije kako je timmy rekao. Restricted kategorija je kako i samo ime kaže još restriktivnija, s tom kategorijom smiješ samo na streljanu, moraš policiji prijaviti točno kada i kojom rutom ideš i nema devijacija, ne smiješ stati ni da odeš na wc. A u toj kategoriji su poluautomati i sve kratko oružje. Vrlo zaguljeno.
Mislim da je dobro pratiti debate i zakone u tim drugim zemljama jer tako nešto će prije ili kasnije doći i do nas, i treba se znati suprotstaviti njihovoj propagandi. Na njihovom primjeru se može točno vidjeti kako funkcionira anti-gun lobi. Znači, da me ne bi krivo razumjeli, oni ne pokušavaju zabraniti sve vatreno oružje. To jednostavno ne mogu postići zato što u Kanadi danas ima preko 2 milijuna legalnih vlasnika oružja, i da ih pokušaju razoružati sve od jednom otpor bi bio prevelik. Zato anti-gun lobi koristi taktiku 'podijeli pa vladaj'. Sada pokušavaju zabraniti i oduzeti svo oružje koje spada u "restricted" kategoriju, znači kratko oružje i poluautomate koje oni zovu "Military Style Assault Weapons" iliti "jurišno oružje vojnog tipa" da bi što više prepali neuku javnost. To je vrsta oružja koje u Kanadi prvenstveno koriste sportski strijelci, i plan je kada oduzmu to oružje i efektivno unište sportsko streljaštvo u Kanadi, reducirati će značajno broj legalnih vlasnika oružja u zemlji a time i otpor koji će imati kod daljnjeg razoružanja. To sam već pisao u drugoj temi, već se zna koji je njihov daljnji plan. Kada zabrane svo kratko oružje i poluautomate, onda će napasti lovačko oružje, odnosno karabine i prozvaće ih "snajpersko oružje" i nešto opasno što treba zabraniti. To će im ići prilično lako jer je razlika između lovačkog karabina i vojnog snajpera samo vizualna, a ne funkcionalna kao razlika između sportskog poluatomata i vojne automatske jurišne puške.
Uglavnom, za one koje zanimaju detalji o kanadskim zakonima, a znaju engleski, mogu probati riješiti ovaj kviz koji su složile kanadske udruge za prava vlasnika oružja u svrhu edukacije javnosti:
https://gundebate.ca/