Postupak je jednostavan. Prvo treba šmirglati do metala da se odstrani hrđa (prvo sam dobro našpricao sa WD40), nakon toga ide sa finijim brusnim papirom poliranje a onda temeljito odmašćivanje. Probao sam sa alkoholom ali me rezultat nije zadovoljio pa sam na kraju odmastio naj običnijim sapunom. Nakon toga treba paziti da se ne dira direktno sa rukom površine koje će se brunirati (poslije se vide fleke) a onda počinje sam postupak brunaže.
Namoči se neka vata u tekućinu (ja sam radio sa štapićima za uši) i ravnomjerno se razvlači po metalu. Nakon par minuta se počinje "crniti" i onda treba prestati i ostaviti par minuta. Prvo se počinje pojavljivati neka bijelo zelena boja (doslovno izgleda kao da je puška izvađena iz neke vlage). Nakon tih par minuta se opet sve temeljito opere čistom vodom. Postupak se ponavlja dok se ne dobije željena nijansa crne s razlikom da se "zadnja ruka" završava (opet nakon pranja čistom vodom) sa uljem. Ulje neutralizira tu tekućinu i to je bitno jel tek nakon nanošenja ulja proces prestaje tj. tekućina prestaje nagrizati metal. Ja sam koristio Balistol pošto tako piše na tekućini ali je i on iz Kleverove game proizvoda tako da vjerovatno i sami sebe reklamiraju. Isto tako se može i sa bilo kojim uljem (provjereno, nema bojazni a od nekih drugih ulja se dobiju i nešto drugačije nijanse).
Nažalost, ne mogu nikako postaviti sliku