Oko svih tih nedoumica, ako malo prostudiras problematiku ciljne balistike, shvatit ces da je to vjecita nedoumica.vrakun wrote: ali municija koje je kod nas za kupiti PPU i Belot nisu nigdje testirane, mislim, ne mogu pronači ništa na netu.
Zato se i dvoumim između .357 sig-a i .357 mag sa zrnom 10.25 g. koji daje više, recimo pouzdaniji itd.
Sve ima svoje...
Zato jer djelovanje zrna ovisi o brzini (indirektno udaljenosti), kutu pogotka, kao i vrsti pogodjenog materijala: drvo, gel, tkivo divljaci, kost, itd.
A za suplje metke, jos i ovisi da li se rupica na vrhu napunila necim. pa su ti onda svi ti testovi upitni, relativni i nikad definitvni.
od ova dva kalibra koja si sad naveo, u osnovi je jedan pistoljski, a drugi revolverski kalibar slicne snage, istog promjera.
Tako da slobodno uzmi sta ti srcu drago, a izbor je zapravo izmedju pistolja ili revolvera.
Inace, ja se bavim streljastvom, i skupljam cahure raznih kalibara, pa rado zavirim u kutiju sa potrosenim cahurama na streljani, nadajuci se da cu pronaci neku novu cahuru za kolekciju.
I mogu ti reci da jos nisam nikad vidio niti nasao cahuru 357 sig, koju je netko koristio.
U zakljucku, mislim da ces tesko naci nekog da podijeli iskustva iz prve ruke.
Inace, to je kalibar (357 sig) koji je po meni u startu namjenjen za americko trziste, u trenutku kad je po policijskim sluzbama poceo nestajati revolver iz sluzbene upotrebe, i to su htjeli kompenzirati metkom slicne snage, namjenjen za pistolj. Pa tako da u nasim krajevima nikad nije zazivio ni stvorio tradiciju. ne kazem da ga nema, ali ja ga nisam kikad vidio u svom skromnom iskustvu.
Ako se vodis logikom da je pistoljski 357 konstriran da balistikom glumi revolverski 357 mag, onda mozes pretpostaviti da ce se i zrna pri istoj brzini jednako ponasati, pa onda imas daleko veci izbor recenzija. (isti promjer zrna, ista pocetna brzina, dat ci ti priblizno istu ciljnu balistiku)
Ako malo analiziras stvar onda se moze usporedjivati i raspravljati o tome da li je 9x19, 40sw ili 45 acp, bolji ili precizniji, veceg ili manjeg trzaja, ili daljeg dometa, itd, medjutim izmedju 357 sig i 357 mag, govorimo o dva blizanca. Ista brzina, isti promjer.
Samo izaberi oces li pistolj ili revolver.