U svrhu samoobrane smiješ nositi samo onaj pištolj ili revolver koji si registrirao kao takav.berbenn wrote:Ali nije isto, jeben mu misa! Tablice sa auta na auto su "kradja", a ovo je imati dozvolu za DiN i to u mojoj glavi kaze kako imas uvjete(jer nemaju svi to) za imati takvu dozvolu, a pistolje nisi prenamjenio nego ostavio kao lovacke.....
Bez obzira što ih imaš još 2, 3, 10... nebitno. Dozvola za DiN vrijedi samo za onaj koji je upisan na njoj.
Kad sam ja 2011. tražio DiN u svrhu samoobrane podnio sam 2 zahtjeva za nabavnu. Nakon provedenog postupka izvjestili su me da mogu dobiti jedan, a za drugi sam morao potpisati izjavu da odustajem od zahtjeva.
Pitao sam što ako se predomislim pa poželim nositi drugi, rečeno je: 70 kn biljega i preregistriraš, prebaciš ovaj sa DiN na sportsko ili lovačko, a neki sportski ili lovački prebaciš na DiN.
I da, oružani list za DiN važi dok važi liječnički. Ne produžuje se samo donošenjem novog liječničkog i predajom zahtjeva, nego opet treba pisati zahtjev za odobrenje DiN, uz obrazloženje zašto treba, opet ide kompletna provjera i procedura (koliko sam shvatio, ozbiljnija je dosta od procedure za lovačko ili sportsko), opet ide na komisiju i ako odobre važi opet narednih 5 godina (koliko sad važi liječnički).
Meni je prvi put odobreno DiN krajem 2011, liječnički mi je vrijedio do 29.10.2013. i nakon isteka išao sam produžiti oružane listove. Svo sportsko su mi produžili odmah, a ovo što je bilo na DiN sam pisao zahtjev, čekao provjeru i nakon par mjeseci mi je produženo do datuma valjanosti novog liječničkog.
Naravno da bi bilo logičnije da je dozvola za DiN neka dodatna iskaznica koja bi vrijedila uz oružani list bilo kojeg oružja koje zadoljava uvjete Pravilinika o dozvoljenim kalibrima oružja za samoobranu, ali daleko smo mi od toga. Mislim da je prijedlog novog zakona o oružju imao nešto u tom smjeru.