Kad gledam rezultate MLAIC natjecanja, najviše se koriste klonovi Remingtona jer ima fiksiran okvir - jednom kad je upucan, uvijek je upucan. Makar, ima i ljudi koji se natječu s, npr. Colt Navy i sličnim i ostvaruju vrhunske rezultate. Sad su vrh što se tiče Remington klonova Hege-Uberti match , Pedersoli Remington Pattern i Pietta Shooter's model. Cijene su cca 800-900 eura za ove natjecateljske modele.
Glavna razlika između natjecateljskih modela i jeftinijih serijskih (osim malo dorađenog okidanja / itd - ali se to može lako srediti) je što jeftiniji serijski modeli imaju širi promjer cijevi nego što su komore cilindra. Npr, na Ubertijevom katalogu imaš za Remington NMA promjer cijevi .458" (od istaka do istaka je .44, pričam o žljebovima) a promjer komore je .448". Mislim da je i kod Piette isti slučaj s serijskim modelima. Svi natjecateljski modeli imaju manji promjer cijevi nego što su komore, npr Hege-Uberti je .447"-.439" cijev. Čak se vizualno vidi razlika. Makar, to ne znači da je neprecizan automatski - s mojim običnim Ubertijem dobijem finu grupu s mecima od 200 graina i 22-23 graina baruta. Pretpostavljam da se metak, od mekog olova, fino deformira i ispuni žljebove.
Naravno moglo bi se proširiti komore, ali problem je što su kod .44-ice već tanke pregrade između komora i nebi se usudio na taj postupak, dok bi se bilo kakav problem kod .36 kalibra lako korigirao. Mislim da je taj nesrazmjer jedini problem kod običnih serijskih revolvera.
Evo recimo grupe od Colt Navy 1861 (Ubertijevog, pa onda orginalnog Colta):
https://www.youtube.com/watch?v=kKzbUisSUEE
(vidi oko 8 minuta ako ti se sve ne gleda, tad počinje pucnjava)