Kolega probojnost zavisi od brzine,tipa zrna tj nacina na koji se rasporedjuju Jouli.Strela dugo zadrzava energiju prvenstveno zbog velikog BALISTICKOG KOEFICIENTA koji imaju svi relativno teski i dugi projektili,isto pravilo vrijedi i kod vatrenog oruzja,svako zrno ima B.C i sto je on manji,deficit brzine odnosno energije sa povecanjem daljine je veci.magwin wrote:
kolega,možeš me uvjeravati šta god želiš.sve govorim iz vlastitog iskustva.ne svrstavam se u "kataloške tipove" i ne laprdam gluposti.govorim samo ono šta sam testirao.
isto kao šta špekula 15 grama 14mm čistog olova iz moje garavuše na c.b.u panj ulazi skoru duplo dublje od 8x57 fmj a kataloški ima manje joula..
Jolly naravno sa tradicionalnim.to bi onda bio lov i to bi mi mislim bila najveća želja.ovo sa čahurom itd. ništa nije u prednosti.samo je kompliciranije.kad je špekula u krpici to joj je odlična vodilica i može se naložiti skoro kao 8x57 u brzini tako da ne dolazi do taljenja olova ali...nema joula..
napravio sam elaboraciju kroz chrony.tu je negdje na forumu..
Jouli su najvazniji ali sve zavisi od nacina na koji ih usmjeris.Kada se metak nebi deformirao i bio citav od celika strela se nebi mogla ni pribliziti toj probojnosti jer nema puno Joula ali zbog male brzine bi u vodi ili pjesku.
8X57 ne probija puno sa lovackim zrnom koje ima meki vrh i tvrdu bazu i konstruirano je da formira veliku gljivu u sirinu,sa vojnim steel core cak i duplo slabiji 7,62x39 probija stablo debljine 50cm kao sir,govorim iz iskustva.
Voda i pjesak su druga prica,posebno pijesak u koji sam pucao sa pancirnim zrnima i ostaju samo na povrsini(ista ta zrna probijaju prednjicu bloka motora) a tako otprilike i funkcionira pancirka.
Evo primjera pucanja u vodu.
Najdublje je prodrlo sporo olovno zrno od puske na crni barut a skoro najmanje 50 BMG.
Pistolj 9 Para ili sacmarica prodire u vodu duble nego 50 BMG sa pancirnim zrnom a to zrno inace probije 2 metra naslaganih balvana.
Ali praznjenje energije je toliko veliko na cilju(vodi) da se 223 ili 50 bmg FMJ i pancirno zrno od celika potpuno raspadne na komade pri udaru u vodu.
https://www.youtube.com/watch?v=v1uaLWAZXfk