Echo 4nineteen wrote:E buraz ali koji čelik? Ima vrsti više nego što političari obećali u ovoj zemlji... a o tvrdoći da i ne pričamo... pa kut nagiba... 7.62x39 je opće poznati komad za probijanje...ali...to što on probije nije dobro za meko tkivo odnosno živu silu...đabe meni ako on prođe kroz nogu il rame il torzo pa prenese mali dio kinetičke energije pa me ovaj upuca prije nego rikne il mi šikne granatu dok leži...
ali zato 5.45 sa svojim izduženih šupljim zrnom (ma kvragu da je konvencionalni s punim zrnom) radi iz tebe novi tunel kroz kapelu bez pol pardona
rusi su znali što su radili, rafinirali su 5.56 u još veći tumbajući komad olova i nema tog kirurga koji će te pokrpat ako te jedan dohvati...
probati ću naći na you tubeu...lik je testirao 5.45, 5.56, 7.62x39 i 7.62x51...iznenadili bi se ali najbolje probijanje smrznutog drveta je imao 5.45
Sve stoji,gledao sam i taj video,ja ne pricam o zaustavnoj moci nego probojnosti a ako bi jos analizirali vrste celika onda bi ova rasprava otisla u nedogled.
Americki vojnici se zale na balistiku 5,56 metka i tvrde da je 7,62 bolji jer se ne tumba pa vise probije a vojski je vaznija probojnost,zaklona,pancirki,vozila,drveca itd nego zaustavna moc.Zaustavna moc nema primat u vojnom metku,kad tebe pogodi metak ti si izbacen iz stroja a izbacena su i jos bar dvojica koja te izvace dok jauces zato svo moderno vojno streljivo ima i celicne penetratore u zrnu.
Uglavnom probao sam dosta puta sa Kalasnjikovom.Prednju stranu bloka motora probija ko sir,pisa iz njega voda kao iz poljevace,blok je naravno od sivog lijeva ne celika.Ovaj 1 cm sto sam naveo da sam probijao je bila tracnica od vlaka.
Vazno je od kojeg materijala je zrno,naravno da olovni civilni metak nece probiti.
Vojno streljivo za AK je svo sa celicnim umetkom(steel core) oni sa crnom cahurom(Bugarski i Madarski metak)i onaj Ruski sa bakrenom cahurom,jedino onaj Jugoslovenski sa mesinganom nije.Pancirni ima umetak sa jos tvrdjim celikom.Pucao sam i 7,9 pancirni,onaj sa sivim vrhom i ne biste vjerovali sto to probija.Vise ce probiti npr 7,62X39 sa vojnim steel core zrnom nego 300 WM sa lovackim.
Nadalje spominjani su i pistolji,to nista ne moze debljem celiku,cak i zrno iz TTa se samo razlijepi.