I sam sam se svrnuo na to u postu.jolly wrote:
E, sad da se vratimo na cijevi.
Niko ne tvrdi da je kovana cijev ne precizna, medjutim u bench rest svjetskim natjecanjima redovito recorde drze - button rifled, i cut rifled cijevi.
Dakle, proizvadjaci koji rade za najvece performanse biraju cijevi tako izradjene.
Nedavno ti je bila puska na prodaju ovdje na forumu, bushmaster, cal 50.
Cijev - lothar walther. (Button rifling) Vidi oglas.
Uzmi zatim za primjer AI (accuracy international),i koje cijevi imaju? Button rifling, ili cut rifling opet:
sa wiki o AI:
"The barrels are provided by the Australian Madco Arms (button rifled), and the Scottish company Border Barrels, who cut-rifles them on Pratt & Whitney rifling benches. Twists are one turn in 10,11,12,13 and 14 inches for 7.62 MM depending on RFP."
Darko11 wrote:Takodjer sve ČZ MK imaju hladno kovane cijevi pa ne slove bas kao neprecizne a i puske poput Sako TRG i Steyr SSG i sl.Naravno tvrdnja ima uporiste buduci da benchrest cijevi vecinom nisu hladno kovane bar ja tako mislim.
Znam,i meni je cudno i djeluje kao jos jedna Americka laz i mit o oruzju.Ta koncanica na 2500 y je nekoliko puta deblja od covjeka.Al eto,vrsta oruzja,50 bmg M2 strojnica je vjerovatno dosta precizna inace nebi toliko pretjerivali sa laganjem.lex-lutor wrote:
Volim sve te dogodovstine, no kada u praksi izracunas koliko vremenski metak putuje na 600m, 1000m, ili vise onda sve poprima drugi smisao.
Gledao sam sa optikom 9x i tesko je povjerovati.šile wrote: prika molim te uzmi dvogled sa 8x povečanjem i pogledaj neki predmet veličine čovjeka na udaljenosti od 2275 metara pa donesi svoj zaključak o tome....
Odgovorio sam lexu sto mislim o tome.Moje misljenje je iako se dogodilo da je to cisti tref.Drugi dio je vazniji a to je da je na strelistu sa M2 pogadjao sa lakocom siluetu covjeka na 1000 y pred brojnim svijedocima.Dakle oruzje je vrlo precizno.Ali i ovaj dio je tesko vjerovati naravno.Na 1000 y sa tim okidacem i optikom.