Ovome nozicu nisam poklonio previse paznje u predstavljanju, ma da zasluzuje vise...
Kako sam godinama postao zreliji i susreo se sa vise nozeva, shvatio sam da duzina i tezina noza nisu potrebni da noz bude mocan i pouzdan. (ali lijepo izgleda hahaha)
Imao sam zelju napraviti noz koji ce biti mocan, oku ugodan, a opet iskoristiv u svakoj situaciji.
Tako je nastao noz koji je malen, a velik, debel i otporan, a opet odlicnih reznih svojstava, dobre probodnosti zbog drop point ostrice, a opet iskoristiv za svaku radnju koju se stavi pred njega.
Bila je to ljubav na prvi pogled i prije nego li sam ga poceo grindati.
Konstrukcijski pravilno izveden, bez dodatnih, nepotrebnih rupa u drsci, koje ujesto da olaksaju noz pospjesuju rizik od pucanja...
Olaksavanje sam rijesio sa stanjivanjem drske na svega 1 mm.
Tako da je noz u sredini kao korjen stabla, debel i mocan a prema krajevima tanji i elastican !
Mislim da je to je pravi smjer kako svaki radni noz treba izgledati.....
Iz onog prvog, Maslinara, nastala su jos 2 takva i jedan veci za zahtjevnije radove
Celik 1075 - ugljicni - odlican izbor za radne nozeve, lako se ostri, dovoljno elastican i dovoljno tvrd za sve zadatke, jedina mana mu je sto iziskuje malo paznje oko odrzavanja
matirani finis, - mirror je lijep, ali IMHO, nije za radne nozeve pogotovo za one kojima smetaju ogrebotine.
treba 10 min i malo smirgle da se matt finis popravi brzo i efikasno....
full flat ili saber grind. - daje najbolji omjer reznih i konstrukcijskis svojstava.
dovoljno debela ledja da izdrze sve poslove i maltertiranja a opet dovoljno tanka ostrica da lijepo i precizno reze kao skalpel...
Braca u Orahu
Tresnja
Sve drske su profilirane zbog sto ugodnijeg i sigurnijeg gripa.
nekoliko grupnih
Evo i jedan zanimljiv detalj koji sam napravio specijalno po zelji narucioca kojem i idu ova 2 sa orahom...
Rekao je da napravim plitak kanalic na pocetku drske da bi se u to mjesto mogao uprti palcem i tako dobiti jos bolju kontrolu reza ili dodatnu silu prilikom rezanja drveta...
Mogu reci da mi se detalj svidja i da cu ga cesce koristiti.
Video toplinske obrade i kvalitete materijala ste vec vidjeli ovdje,
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... K1QKFw02GI
A uskoro ce biti snimljena i prezentacija, da ne kucam cijelo litanije