za sve okrogle kugle "round ball" se koristi krpica,osim kod nekih vojnih musketa s kojim se nisam još susreo.mislim da one imaju glatku cijev i da su namjenjene za blisku borbu,to su ti one s bajunetom od crvenih mundira

krpica isto služi nešto kao vodilica za potkalibarske i kao brtva.ovisi o dubini žljeba treba naći dobru debljnu krpice od čistog pamuka po mogućnosti jer sintetika se lijepi po cijevi.a može izazvati i iskru zbog statičkog elektriciteta pa buuuumm kad to ne želiš.
debljina krpice mora biti oko 1/3 deblja od dubine žljeba da bi mogla zabrtviti prostor i u dnu žljeba i prostor tolerancije između kugle i vrha žljeba.zato kugle sa krpicom mogu ići brže jer krpica služi i kao izolator jer olovo ima nisko talište pa bi od trenja u dugačkoj cijevi došlo do taljenja i ostajalo po stijenkama cijevi.
kugla stavljena u cijev bez krpice UVIJEK mora upasti do dna cijevi bez ikakvog otpora i kada se cijev okrene prema dolje mora ispasti van.onda nije tako onda ta kugla nije za tu cijev.ako je kugla predebela onda se ošteti,presijeku žljebovi krpicu i onda to ne leti pravilno.
zbog toga ove na koje ti misliš, potkalibarska dugačka olovna zrna imaju plastiku kao vodilicu i brtvu da bi podnijele visoku brzinu.te vodilice nisu od bilo kakve plastike,koje ima puno vrsta, nego bliže teflonskim.a i to nije baš prejeftino za pucanje u papir.
mislio sam samo na zrna za kalibar .54, .58 imaš minie ball od 28g. i maxiball od 36g za koje znam a i veće težine zavisi od proizvođača kokile/kalupa/kliješta. ovo što spominješ to su već gotovi meci.
sharpice su mi prekomplicirane...predugačak put od kapisle do punjenja.tu bi trebao biti barut finije granulacije pa onda neki krupniji za potjerati kuglu.onda često dolazi do zastoja...taj kanal se često štopa pa trebaš kapisle jače nego što mi koristimo za revolvere i puške.to su one s krilcima.prepunjavanje mi se ne sviđa jer bez obzira na to što se pune sa zadnje strane prekomplcirani su mehanizmi koji stalno štekaju zbog gareži.pa onda ona brončana ili od čega je već čahura što se napuni barutom sa zrnom sprijeda...to je već gotov metak bez kapisle...a ako puniš bez toga onda barut ulazi u mehanizam zatvarača i ikolo kojekuda.
zato mi je draže ovo tradicionalno,jednostavnoie a funkcionalnije.