Pamet u glavu. Nekoga se može ozlijediti i šivaćom iglom, odvijačem, kišobranom i sl. ako ćemo tako. O ovome smo nekoliko puta pisali.
Poanta je u tome da se na javni skup (koncert, politički događaj, prosvjed i sl.) ne nosi ništa osim dobrog raspoloženja - a ako se nožić ne može ostaviti u autu onda je najbitnije da se ne pokazuje.
Prosječan švicarac ili multitool vjerojatno nikome neće praviti problem, ali to 99% ovisi o službenoj osobi koja radi pretres. Ovisi i o vrsti javnog događaja. Nije isto ako je u pitanju štićena osoba za koju su sigurnosne mjere dignute na visoku razinu ili neki lokalni bend. Također je bitno - koliko si od ranije poznat policiji ili im ponašanjem ili bilo čime izgledaš sumnjivo.
Najbitnija svar je biti normalan i izbjegavati konflikte. Nitko te neće dirati. U slučaju opasnosti i mogućeg konflikta i pobjeći ako treba.
Zašto? Izbjegavaš konflikt i moguće posljedice.
Nije hrabrost nekome nanijeti ozljede koje ćeš i ti pamtiti kroz cijeli život. A da ne pričamo o regulativi i tumačenju zakona i odgovoru adekvatnom silom.
Nekada davno, jaako davno je vrijedilo pravilo 4 prsta za duljinu oštrice. Kada se shvatilo da je za presjecanje vratne arterije dovoljno i puno manja duljina oštrice, zakoni su izmjenjeni.
A nekakav ozbiljan survival ili military nož ti ne bih preporučio za nošenje na ovakve skupove niti uokolo sa sobom za samoobranu. Ljudi od zanata a pri tome mislim na kriminalce su u rukovanju i tučnjavama puno vještiji od nas prosječnih građana. Uostalom ako npr. ne nosiš puno kreditnih kartica i manje iznose gotovine u novčaniku (npr. do 200 kn), čemu strah?
Ako ti otuđi novac, karticu i/ili mobitel, to nije vrijedno nanošenja ozljeda nekome. Kartice ili mobitel se blokiraju u banci ili telekomu unutar par minuta. A novac je i tako da se troši.
Mislim da ti je bolja varijanta napraviti si nekakav survival backpack pa ga držati blizu sebe (npr. u autu) ili mini backpack pa u nekakvoj pederuši... Onda uvijek imaš izgovor - imam mini kit za pp, preživljavanje i sl. Ali na javnim skupovima ni to ne bih nosio...