i nije PAPS nego PASP = Polu-Automatska Snajperska Puska
E nije vrag da sam napisao PAPS,...vidi vraga stvarno!
Kako to ispraviti!?
Kada sam vidio cijev došla mi je muka,ali čim sam prošao jednom krpicom na
njoj je ostalo naslaga jkao da se kokoš iskenjala a cijev...hmmm,nimalo loša mogu reči,
s obzirom da je bila zanemarivana sve ove godine,ugodno iznenađenje.
Nagledao sam se zastavinih kalaša koji nisu kromirani,cijevi bi bikle sjajnije nakon čiščenja ali vidno nagrižene,ovdje je obranuto.
Cijev je super očuvana ali dosta tamna.
Par bobrih puškara,uključujuči jednog koji je radio za u vojsci su mi preporučili sljedeče stvari za čišćenje "potamnjelih cijevi";pastu od Vim-a i Cilit!
A što mislite o Cilit bangu!?
Znam da nije standardan metoda i da dobro treba isprati i osušiti ali koje kemikalije vi preporučate?!
Ja imam dušične kiseline,znam da ona izjeda bakar(naslage) ali sumnjam da je išta blagotvornija prem čeliku. (ne kažem da ču je uliti u pušku samo pitam)
Ajmo...savjeti!?
nemoj odsarafljivati vijke do kraja, samo ih olabavi, "dobos" postavi na broj 1 ako upucavas na 100m, a ondaj vijak sa olabavljenim sarafima okreci prilikom podesavanja tako da dobos stoji na mjestu... nadam se da si razumio...
Ne radi tako,zapravo radi ali je jako nezgrapno i definitivno nije prema propisu.
A čemo služi položaj "0" za elevaciju!?
Poznat mi je pojam balističkog luka pa ne vidim kako položaj 0 može bit za jadno 10+cm
iznad položaja "1" (100 m) kada je pad zrna na toj daljini zanemariv!
Stvarno, za koju daljinu se koristi "0"!?
Nišan je ON-M76B
( Mislio sam da je ovo nešto kao položaj "0" (na nekim kalašnjikovima R ili čirilicom P)
koji je ekvivalentam sa tamo nekih 300-ak metara.
To vam je onaj prvi pološajna kliznom nišanu koji je kao stepenicu iznad 1,ali prije njega,
mnogi su iz neznaja (uključujući mene) gađali tim polžajem u bliksoj brobi do 100m pa promašivali. (ja doduše samo na mete, lol) )
Dali itko zna čemo taj položaj isto služi!?
U nekim upustvima za taj nišan (na čirilici koju znam čitati,ali ne tečno) stoji da je 1 klik,1cm na 100m,iako je,koliko sam ja primjetio barem 10cm sa kalibrirnim prstenom.
Dali je itko upoznat kako ostvariti to fino "klikanje" jer kada skinem prstene nema klikanja
samo ih mogu okretati "u fino".
pazi da ne izgubis kuglicu, problem je nabaviti nove... ja sam 1 izgubio, srecom mi je jedan covjek preko newsgrupa pribavio 5-6kom pa sada imam i rezervu koju cuvam kao oko u glavi...
Sada znam koga ću žicati kuglice
Svjestan sam da svaki puta kada to čudo rastavim trebam ostaviti barem pola sata sa strane
ua klečanje po podu s lampom u jednoj i povečalom u drugoj ruci.
Ako naletiš na koju viška javi mi,stvarno trebaju!
ISto tak oako ima tko onu zaštitnu gum za oko koja ide na okular,
naučio na teži način da to nije samo kozmetika,jednom me bubnuo snjap od .300 win.mag. i nije nimalo ugodno.
a skidas ga tako da ga jednostavno izvadis van... jebiga... ja sam ga lako skinuo.
Imaš pravo,hvala

Malo ulja i kliješta čuda čine,ipak nisam htio silom dok mi netko ne potvrdi da nije nečim fiksirano.
A jeli itko svojim očima vidio doborbiti toga što je nišan izložen radioaktivnom zračenu!?
Koliko sam uspio pročitati u istom prirućniku to navodno ß raspadom osvjetljava končanicu
iako moja uopče ne svijetli.
Piše da je radijacija 18,5 GBq,sada bi se iz toga da nisam lijen dalo izračunati vrijeme poluraspada...
Dali se to,i gdje može zamjeniti/nadopuniti?!
vojno 7,9mm streljivo M75 Metak sa snajperskim zrnom, sa ljubicastim prstenom oko kapisle, ali ne transparentno ljubicast nego mlijecno ljubicast, na dnu cahure bi trebalo biti utisnuto slovo S... netko je imao sliku, meni se sada neda izvlaciti moje i slikati... a vise detalja o tom zrnju i metku bi mogao reci "Renato0013".
Sve točno osim otisnutog slova "S".
Imam tih 16kom pa bi mi bilo glupo upucati nišan na municiju koju ću istrošiti
dok ga budem upucavao.
Ostalo što imam je "univerzalni metak",8 kutija, 54'-55' godište.
Ako bi itko želio prodati/pokloniti(hehehe...moš mislit) vojne municije
u ovom kalibru neka mi se javi na PP.
E sada molim ljude dobre volje da postaju par slikica i ako bi bilo moguče sken
ili barem dobre fotografije ovog priručnika
O upucavanj optike ću kasnije pisati, a izvor je JNA pravilo za poluautomarku pušku M76
Luger hvala i samo napišti!